РТС на 53. "Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма" у Нишу

На 53. "Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма" у Нишу, Радио-телевизија Србије ће приказати два играна филма, прву епизоду игране ТВ серије „Корени", као и три телевизијске драме из своје најновије продукције.

А част да у суботу, 25. августа ове године, на Нишкој Тврђави отвори "Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма" припашће филму „Јужни ветар", узбудљивом криминалистичком трилеру снимљеном према сценарију Петра Михајловића и Милоша Аврамовића, који је уједно и редитељ филма. Од овог филма, у сарадњи извршне продукције „Режим доо" и РТС-а, настаће и истоимена мини серија од четири епизоде, као и други циклус серије од десет целовечерњих епизода.

„Јужни ветар" приказује савремени Београд кроз визуру једног одређеног дела његовог становништва. Реч је о полусвету, члановима такозваног „подземља" који причају једну, пре свега, реалну причу о серији неуспеха „малог" човека у суровом окружењу. Присуство највећих домаћих глумачких имена, попут Драгана Бјелогрлића, Богдана Диклића, Александра Берчека, недавно преминулог Небојше Глоговца, али и млађих генерација, којима припадају Милош Биковић, Јована Стојиљковић, Миодраг Радоњић обећава велику гледаност филма.

Од изузетно гледане серије „Месо", настале у сарадњи РТС-а и продукцијске куће „Босонога" из Бања Луке у режији Саше Хајдуковића и према сценарију Николе Пејаковића, настао је и истоимени филм који ће бити приказан у главном такмичарском програму фестивала у понедељак 27. августа. Филм „Месо" је прича о Бања Луци и апокалиптичном духу овог времена које нас шиба без милости, а главне улоге поверене су Игору Ђорђевићу, Николи Пејаковићу, Марији Пикић, Вуку Костићу и Бранку Јанковићу.

У сарадњи Радио-телевизије Србије и „Факултета драмских уметности" у Београду, настале су три телевизијске драме, које ће, након „Фестивала филмског сценарија" у Врњачкој Бањи, и у Нишу имати своје пројекције у оквиру пратећег програма фестивала. Тако ће у уторак, 28. августа, у биоскопу „Вилин град" бити приказани наслови „Не играј на Енглезе", ТВ драма снимљена према тексту Владимира Ђурђевића, као и „Београдска трилогија", снимљена према драми Биљане Србљановић. Дан касније, у среду 29. августа такође у биоскопу „Вилин град", биће приказана ТВ драма „Павиљони", снимљена по тексту Милене Марковић. Поред студената ФДУ из Београда, у реализациј ових драма учествовали су и студенти „Факултета примењених уметности", као и „Факултета музичких уметности", такође из Београда.

"Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма" затвориће пројекцијом на Нишкој Тврђави у петак, 31. августа, прва епизода серије "Корени", снимљене у продукцији РТС-а и извршној продукцији продуцентске куће "Eye to Eye". Серија „Корени" написана је према антологијском роману Добрице Ћосића, садржи десет епизода, сценариста је Ђорђе Милосављевић а редитељ Иван Живковић. Политичка превирања у Србији с краја деветнаестог и на почетку двадесетог века, проблем идентитета и порекла, однос приватног и политичког, а све кроз призму богате сеоске породице Катић, оквир су Ћосићевог романа који је у сценарио преточио Ђорђе Милосављевић, а режирао Иван Живковић. У главним улогама појављују се Жарко Лаушевић, Игор Ђорђевић, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Богдан Диклић, Ненад Јездић, Дара Џокић, Бојан Жировић, Горан Шушљик и многи други.

број коментара 0 пошаљи коментар