Светски документарни хитови - понедељком на РТС 2

Ударни термин на Другом програму РТС-а, понедељком од 20.00, резервисан је за најбоље документарне филмове из целог света.

У понедељак, 12. марта не пропустите причу о фудбалском клубу Барселона - Барса сања (Barca Dreams, 2015). Филм показује како се на прави начин негују врхунске вредности у спорту. Редитељ је успео да еруптивни излив емоција припадности клубу усмери у цивилизацијски домет стварања једног од најбољих клубова на свету.

Затим, сваког наредног понедељка следе невероватни документарци, од којих су неки номиновани за Оскара. Чујте и почујте (Lo And Behold, 2016) филм који открива како је онлајн свет трансформисао начин на који реални свет функционише - од трговине до образовања, од путовања у свемир до здравства, све до средишњег питања људског понашања у друштву.

Оскаровац Мајкл Мур остварењем Кога следећег напасти? (Where to Invade Next, 2015), побрао је одличне критике и награде.  У овој провокативној и урнебесној документарној комедији, Мур неће презати ни од чега како би одгонетнуо шта је заправо потребно да Америка поново буде велика. 

Ја нисам твој црња (I Am Not Your Negro, 2016) је путовање у историју црнаца, које повезује прошлост Покрета за људска права са садашњошћу и покретом BlackLivesMatter. То је филм који испитује заступљеност црнаца у Холивуду и шире и доводи у питање саму дефиницију онога што Америка представља.

У филму Добри Американац (A Good American, 2015), Фридрих Мосер кроз портрет тихог и ненаметљивог криптоаналитичара осликава стање америчких обавештајних и сигурносних служби, потпуно подређених корпоративним интересима.

Најбољи страни документарни програм сваког понедељка у 20.00, само на Другом!

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 04. феб 2018, 18:45)
Aron [нерегистровани]

Kralj

Lepo, ali ste ako smem da kazem zaboravili kralja rock n roll-a Elvis Presley-a