Српски јунаци средњег века - четвртком у 20.00 на РТС 2

Играно-документарна ТВ серија "Српски јунаци средњег века", реализована је према сценарију и у режији Гордана Матића, у продукцији Contrast Studios-a, а према идеји глумца и редитеља Радоша Бајића.

Овај телевизијски пројекат, чије премијерно емитовање почиње 30. новембра на Другом програму РТС, кроз десет получасовних епизода гледаоцима доноси мало познате детаље из српске средњовековне историје и баштине. Свака од епизода причаће причу о животу и судбини неког од највећих јунака српског средњег века. Уз обиље илустрација како графичких, дигиталних тако и играних, видећемо приче о Марку Краљевићу, цару Душану, браћи Вукашину и Угљеши Мрњавчевић, кнезу Лазару, Змају Огњеном Вуку, Милошу Обилићу, Вуку Бранковићу, а кроз приче о њима сазнати и много тога о политичко-економској и друштвеној ситуацији, као и свим другим аспектима живота у тадашњој Србији.

У реализацији серијала учествовали су еминентни домаћи и страни стручњаци из области историје, археологије, књижевности, етнологије, који су имали нимало лак задатак да на реалан начин представе не само добро познате историјске податке, већ и материјалну културу и све остало што је чинило свакодневни живот у средњем веку.

Осим разговора са стручњацима и прича главног наратора, у чијој је улози глумац Владимир Алексић, уз вешто укомпоноване стихове из епске народне поезије, које говори глумица Нела Михаиловић, гледаоци ће имати прилику да виде и реконструкције стварних догађаја, кроз комбинацију модерне анимације и играних сегмената у којима ће, уз аутентичне костиме и реквизуту, наше средњовековне јунаке "оживети" глумци и статисти, као и чланови Удружења за очување старих заната и вештина "Бели орлови", Српског витешког реда СВИБОР и Витешке дружине СВЕ.АРХ.

У овом пројекту ће први пут бити виђени поједини артефакти и локације значајне за српску средњовековну историју, који до сада никада нису били камером забележени. Играно-документарна серија "Српски јунаци средњег века" је снимана на бројим локацијама у Србији и иностранству. Поједини сегменти су заблежени у Београду, Крушевцу, Обедској бари, затим у Призрену, Грачаници, Дечанима, али и у Истанбулу, Прилепу, Скопљу.

Серијал је реализован уз снажну подршку и помоћ многобојних државних институција и појединаца. Нашу дубоку захвалност заслужује САНУ, СПЦ, Министарство спољних послова РС, Народна библиотека Србије, Влада Аутономне покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за урбанизам, Историјски институт, Војни музеј, Републички завод за заштиту споменика и други.

О серијалу "Српски јунаци средњег века" редитељ Гордан Матић каже: "Историја, нарочито она даља, није ништа друго до наша представа о историји. У нашој прошлости је тако мало битних података заиста записано или сачувано. То са једне стране пружа непресушна надахнућа, али са друге стране представља проблем, јер ми о многим битним моментима наше историје и средњег века не знамо праве истине. До сада се ретко ко озбиљно бавио српским средњим веком у форми истраживачко-едукативног телевизијског наратива. Ми ћемо овим серијалом покушати то да променимо и да, правећи квалитетну причу, привучемо и едукујемо како старију тако и најмлађу телевизијску публику."

Емитовање играно-документарне серије "Српски јунаци средњег века" почиње 30. новембра 2017. године - четвртком у 20 часова на РТС2. Реприза је петком од 14 часова на Првом програму РТС.

број коментара 7 пошаљи коментар
(понедељак, 23. апр 2018, 01:40)
boriša [нерегистровани]

Kralj Milutin

Mislim da biste u nekom od narednih serijala trebali malo više da približite slavnog kralja čije mošti danas čak i ne počivaju u Srbiji....

(понедељак, 19. феб 2018, 09:01)
Дејан [нерегистровани]

похвале и помало критике

Свака част на идеји и уопште самој реализацији серијала. Сматрам да је неопходно да се народу представи права, историјски поткована, слика средњег века у Србији и да се разбије илузија, добрим делом и неистинита, формирана на основу епских песама и повуче јасна граница стварог и митолошког у историји овог периода.
Једина моја замерка је зашто није направљена и серија о Деспоту Стефану Лазаревићу, јер сматрам да његова личност са пуним правом заслужује да буде део овог серијала.

(субота, 10. феб 2018, 16:31)
Славка [нерегистровани]

Свака част

Све похвале за предивну емисију..Коначно и нешто паметно да се погледа на тв-у..Да не причам да сам пријатно изненађена,што се неко сетио да и ми имамо своје јунаке и витезове и једну предивну историју.
Још једном свака част и заиста све похвле.

(уторак, 16. јан 2018, 13:39)
Ema [нерегистровани]

sve pohvale

Uzbudljiva, dinamična, koncipirana...sve pohvale za ideju i realizaciju.
Primer za ostale! Očekujem je na na RTS-1
Veliki pozdrav

(петак, 29. дец 2017, 10:18)
anonymous [нерегистровани]

istorija

Odličan serijal.Sve čestitke!

(петак, 15. дец 2017, 19:30)
anonymous [нерегистровани]

Импресије

Све похвале, одлично урађено!

(четвртак, 30. нов 2017, 11:49)
Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Ја једва чекам да гледам документарну серију о Српским јунацима из средњег века.