Тин - тридесет година путовања

У четвртак, 23. новембра на програму РТС 2 од 20 часова на реду је последња, четврта епзода документарно-игране мини серије "Тин... тридесет година путовања", биографски запис о животу песника Тина Ујевића.

После десет београдских година и неколико сарајевских зима, Тин се исцрпљен и изморен враћа у Сплит, у коме борави између 1937. и 1940, све до одласка у Загреб где добија стално запослење у уредништву синдикалног гласника "Правица".

Овде га затиче и Други светски рат, а "Правица", као и многа друга јавна гласила тог времена у Хрватској, мења своју уређивачку политику и постаје средство усташке пропаганде...

Прва епизода четвороделне играно-документарне серије "Тин... тридесет година путовања...", снимљене у продукцији Хрватске радиотелевизије, уз копродукционо учешће Радио-телевизије Србије и БХРТ-а, премијерно се приказује у четвртак, 02. новембра на програму РТС 2 од 20 часова.

Серија представља биографски приказ живота и рада песника Августина Тина Ујевића. Из године у годину, кроз различите животне фазе серија прати биографске амбијенте кроз које је Ујевић "путовао" током живота. Целина тог путовања важна је не само због откривања познатих и непознатих чињеница из живота овог књижевнога великана, већ и због праћења узбудљиве, турбулентне историје Европе и региона којем припадамо.

Реч је о историјским бурама у којима се распада Аустро-Угарска, времену пред Први светски рат, животу за време Другог светског рата у Загребу, а потом и страдању након тог рата под комунистичким режимом. У тим историјским периодима песник се исказивао као друштвено-политичко ангажовано биће које се сматрало националним вођом.

Био је боем који је, живећи на ивици, бацао рукавицу малограђанском конформизму двадесетих и тридесетих година прошлога века, те човек осуђен на глад у послератном комунистичком периоду. Тин Ујевић био је хрватски песник, чије су прве збирке изашле у Србији, љубитељ кафана али и усамљеник, човек раскидан животним одлукама... али целовит у своме песничкоме бићу. Његова биографија раствара мистерију живота у којем су два бића, оно друштвено и оно уметничко, живела често једно поред другог независно, док су околности бивствоања биле оне које су му кројиле мукотрпну свакодневицу.

Серија Тин - тридесет година путовања, уз наративни дискурс и архивску грађу поседује и играну форму. Она је подељена на два времена: време из кога песник прича о своме животу (то је време када је имао око шездесет година, када живи и ради у Загребу, а време проводи најчешће у загребачким кафанама које су му нека врста дневнога боравка) и време о коме се тог тренутка у серији говори. У играним деловима серије појављује се песникова поетска реч, но искључиво у тренуцима кад је драмска ситуација она која је као такву подржава. Серија је снимљена према књизи Јасена Боке.

У првој епизоди на крају Тиновог животног пута враћамо се на почетак у његов родни Вргорац у којему проводи детињство, затим нас пут води преко сплитских гимназијских дана до одласка на студије у Загреб где упознаје Матоша, Вајснера, Ковачића, и где се убрзо Тин - песник претвара у Тина - политичара, друштвено и политички ангажованог коментатора, али и активног учесника у историјским превирањима...

Главне улоге тумаче Игор Ковач (млади Тин), Милан Плештина (стари Тин), наратор је Мислав Чавајда.

Уредница пројекта: Јасмина Божиновска Живаљ
Уредник серије за РТС: Марко Новаковић
Сценарио: Јасен Боко, Лада Мартинац Краљ и Давор Жмегач
Режија: Давор Жмегач
Директор фотографије: Даворин Гецл
Сценографи: Младен Ожболт, Игор Јурас, Мирослава Андрејевић
Костимограф: Барбара Боурек
Композитор: Мате Матишић
Монтажер: Ивор Ивезић

број коментара 0 пошаљи коментар