125 година од рођења Андрића

Сто двадесет пет година од рођења великог писца на програмима Радио-телевизије Србије биће током октобра обележено здруженим радом три редакције Културно-уметничког програма: културе, документарног програма, и драмског и домаћег серијског програма. Идеја је да се наш нобеловац представи у својим великим текстовима, али и у радној соби, односно у својим рукописима.

Редакција културе спремила је серијал Читамо Андрића, у којем познате личности говоре зашто воле Андрића и читају своје омиљене делове из његових књига. Своју опчињеност Андрићем са гледаоцима РТС-а поделиће у двадесет четири телевизијске минијатуре и: председник САНУ Владимир Костич, глумице Светлана Бојковић и Мирјана Карановић, Биљана Крстић, музичар, Марко Шелић Марчело, писац и музичар, Љубица Арсић, списатељица, Катарина Ивановић, оперска певачица.

Документарна емисија Андрић над Андрићевим текстом први пут на ТВ екрану показаће многе Андрићеве рукописе. Иако је био писац јасне мисли и заокруженог стила који није много мењао током писања, ипак су измене у највећим делима приметне и тим значајније. Гледаоци ће видети како је Андрић мењао најчувеније рукописе: роман Омер паша Латас, и приповетке Геометар и Јулка и Победник, а ексклузивно, први пут за гледаоце телевизије биће прочитан одломак из никад објављеног текста Фра Петар и фра Грго.

Драмски понедељак у октобру биће у целости посвећен Андрићу. Гледаоци ће моћи да виде телевизијске филмове снимљене према делима Иве Андрића: Проклету авлију, у режији Миленка Маричића, са незаборавним Зораном Радмиловићем као Карађозом, Загреб-Београд преко Сарајева, по сценарију Јелице Зупанц, које је режирао Милош Радовић, Знакове и Злостављање у адаптацији и режији Петра Зеца, те Писмо из 1920 у режији Славенка Салетовића.

Андрић није био само наш књижевни сабеседник већ, показаће се низом програма на РТС-у, и наш телевизијски саговорник.

Сто двадесет пет година од рођења нобеловца Иве Андрића. Само на програмима РТС-а.

број коментара 0 пошаљи коментар