Мирис кише на Балкану

Продукцијска кућа "Cinema Design" започела је у јулу 2010. године, у копродукцији са Радио-телевизијом Србије, снимање игране ТВ серије "Мирис кише на Балкану", по истоименом бестселер-роману књижевнице Гордане Куић.

Под редитељском палицом нашег истакнутог и вишеструко награђиваног глумца, редитеља и продуцента Љубише Самарџића, огромна глумачка, ауторска и продукциона екипа прихватила се посла који ће трајати скоро четири снимајућа месеца на великом броју локација у Београду, Сарајеву, Дубровнику, Земуну, Панчеву и неколико села надомак Београда.

Након великог успеха и гледности ТВ серије "Јесен стиже, Дуњо моја", РТС и "Cinema Design" налазе се пред још већим и одговорнијим задатком-екранизацијом романа-саге који већ деценијама допире до срца читалаца широм наше земље, али и оних са простора свих бивших југословенских република. Роман "Мирис кише на Балкану" већ је доживео преко двадесет издања, а преведен је и на енглески, француски, руски, шпански и пољски језик.

Прича прати животопис чланова породице Салом, Јевреја-сефарда настањених у Сарајеву још од краја седамнаестог века. Радња ТВ серије обухвата период од 1914. до 1945. године, период од почетка Првог светског рата па све до самог завршетка Другог светског рата. Отац Леон и мајка Естера имају пет кћери: Бланки, Рики, Буку, Нину и Клару, као и сина Атлету. Њихове животне судбине преламају се кроз ратове и страдања, љубави и разочарења, срећу и тугу...

кроз узбудљиви колоплет најразличитијих ситуација и емоција које овај велелепни роман у себи носи. Сталне селидбе и прогони Јевреја-сефарда кроз векове, преламају се кроз животе и одласке главних јунака из њиховог родног Сарајева у разне градове тадашње заједничке државе, као и у многе друге градове Европе и света. Следећи сагу о породици Салом долазимо до метафоре о борби и трајању кроз судбине многих породица које су живеле на овим нашим просторима, ма којим народима и религијама да су припадале.

Главне женске улоге у серији тумаче: Љиљана Благојевић (мама Естера), Мирка Васиљевић (Бланки), Александра Бибић (Рики), Калина Ковачевић (Нина), Тамара Драгичевић (Бука) и Марија Вицковић (Клара); главне мушке ликове играју: Предраг Ејдус (отац Леон), Синиша Убовић (Марко Кораћ), Милан Васић (Данијел Папо), Стефан Бузуровић (Атлета), Игор Дамјановић (Милош) и гостујући глумац из Хрватске Горан Навојец (Шкоро).

Запажене улоге у серији додељене су доајенима нашег глумишта Јелисавети-Секи Саблић, Танасију Узуновићу, Ренати Улмански и Драгану Петровићу, које у стопу прате и глумци млађе генерације: Данијел Сич, Нада Мацанковић, Срђан Карановић, Ивана Ђокић...

Укупна глумачка подела у серији броји преко стотину глумаца, што је својеврстан преседан у нашој телевизијској продукцији. Редитељ и продуцент серије је Љубиша Самарџић, извршни продуцент Мирјана Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, директор фотографије Раде Владић, сценограф Вељко Деспотовић, костимограф Невена Миловановић, сниматељ тона Бранко Ђорђевић, композитор Немања Мосуровић а уредник серије Марко Новаковић.

Светска ТВ премијера серије "Мирис кише на Балкану" планирана је за средину месеца децембра 2010. године, на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Мирис кише на Балкану
број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. окт 2010, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

rts

bravo rts najboji ste nema sta bbc.

(петак, 30. јул 2010, 14:29) - Бранка [нерегистровани]

Kоначно

Хвала