Santa Maria della Salute

"Santa Maria della Salute" je биографска играна серија о једном од највећих српских песника, Лази Костићу. Од 11. марта, серија ће се премијерно емитовати на Првом програму РТС-а, суботом од 20 часова.

Кроз лични живот уметника, његове заносе и разочарања, Здравко Шотра, својим јединственим редитељским стилом, плете пред нама живописну слику Војводине и Србије тог узбудљивог времена рађања наше модерне културе.

Лаза Костић је био и национални борац за ослобођење Војводине и њено уједињење са Србијом, један од учесника оснивачке скупштине Матице Српске у Новом Саду, први преводилац Шекспира код нас, есејиста и драмски писац ... Ипак, трајаће као велики песник који је изнедрио, између других, и неке од "најљубавнијих" песама у српској поезији, међу којима се истиче позната поема "Santa Maria della Salute", обавезно штиво у лектири свих генерацијa ...

Добро је позната платонска веза Лазина са много млађом девојком од себе, Ленком Дунђерски, кћерком његовог кума и добротвора, велетрговца Дунђерског. Ова истинита прича, која је имала трагичан крај, чини онај мелодрамски садржај серије који ће вероватно пробудити највећу пажњу и емпатију код гледалаца. Песник је скупо платио цену своје слободе и гордости. Неостварена љубав са Ленком обележиће живот овог великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело. Окаснела, немогућа љубав, започела када је он већ прешао педесету, а она тек узела двадесету, најузбудљивији је део серије која и носи наслов по чувеној песми насталој у последњој деценији песниковог живота, поетском изразу ове трагичне љубави, вапаја и жала за њом. Галерија историјских личности из културног, политичког и државног живота Србије, Црне Горе и Војводине још више доприноси уверљивости ове узбудљиве приче.

Улоге Лазе Костића и Ленке Дунђерски поверене су Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих, у глумачкој подели која броји више од педесет глумаца свих генерација налазе се и Дејан Луткић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Милица Груичић, Маја Шиповац и други...

Уредник серије је Мирјана Лазић, продуцент Драган Ђурковић, костимограф Иванка Крстовић, композитор Војкан Борисављевић, сценограф Дејан Анђелковић, монтажер Петар Путниковић, директор фотографије Веселко Крчмар, сарадник на сценарију Вања Чобанов, сценариста и редитељ Здравко Шотра.

Серија од 11 епизода снимљена је у извршној продукцији Vision Team-a и у продукцији Радио-телевизије Србије.

број коментара 25 пошаљи коментар
(субота, 22. апр 2017, 23:32)
Nevena Popovanonymous [нерегистровани]

Santa Maria

Serija je izvanredna, Za mene je ona spomenik ljubavi koju svi želimo da doživimo.
Bravo za Vojina i Tamaru.

(субота, 22. апр 2017, 21:32)
Marina [нерегистровани]

Serija

Serija je, malo je reci, fenomenalna!!! Vojin Cetkovic je prevazisao sebe, ako tako mogu reci!!! Divno! Jedva cekamo svaku subotu da gledamo novu epizodu! Hvala puno na ovakvoj LEPOTI!!!

(недеља, 16. апр 2017, 21:14)
belgija [нерегистровани]

potrebna informacija

Molim Vas, mozete li da mi napisete na kojem site-u moze da se gleda serija od pocetka?
Hvala unapred

(недеља, 26. мар 2017, 22:35)
Slovak iz Vojvodine [нерегистровани]

Maestralno

Serija je fantastična! Glumci, gluma, kostimografija, režija, muzika, statisti, stil.. Sve za čistu 10! Šotra da nastavi sa ovakvim serijama, pa srpska kultura ima nade za oporavak

(петак, 17. мар 2017, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

Истина

Реприза је сутра, у суботу, у 15 часова на РТС 1.

(петак, 17. мар 2017, 22:29)
anonymous [нерегистровани]

kada ce biti repriza prve serije santa marija de la salute-

repriza serije santa marija della salute

(петак, 17. мар 2017, 08:09)
anonymousDanica [нерегистровани]

Kada

Kada je repriza prve epizode?

(понедељак, 13. мар 2017, 20:08)
Dragana Mortvanski [нерегистровани]

repriza

Kada će biti repriza Santa Marie?

(понедељак, 13. мар 2017, 18:22)
Mirjana [нерегистровани]

santa marija

Kada i gde mogu pogledati prvu epizodu serije: "Santa Marija dela salute"?

(понедељак, 13. мар 2017, 14:57)
mara kalajdzijevic [нерегистровани]

santa marija della salute

Kada je repriza 1. epizode?