Santa Maria della Salute

"Santa Maria della Salute" je биографска играна серија о једном од највећих српских песника, Лази Костићу. Од 11. марта, серија ће се премијерно емитовати на Првом програму РТС-а, суботом од 20 часова.

Кроз лични живот уметника, његове заносе и разочарања, Здравко Шотра, својим јединственим редитељским стилом, плете пред нама живописну слику Војводине и Србије тог узбудљивог времена рађања наше модерне културе.

Лаза Костић је био и национални борац за ослобођење Војводине и њено уједињење са Србијом, један од учесника оснивачке скупштине Матице Српске у Новом Саду, први преводилац Шекспира код нас, есејиста и драмски писац ... Ипак, трајаће као велики песник који је изнедрио, између других, и неке од "најљубавнијих" песама у српској поезији, међу којима се истиче позната поема "Santa Maria della Salute", обавезно штиво у лектири свих генерацијa ...

Добро је позната платонска веза Лазина са много млађом девојком од себе, Ленком Дунђерски, кћерком његовог кума и добротвора, велетрговца Дунђерског. Ова истинита прича, која је имала трагичан крај, чини онај мелодрамски садржај серије који ће вероватно пробудити највећу пажњу и емпатију код гледалаца. Песник је скупо платио цену своје слободе и гордости. Неостварена љубав са Ленком обележиће живот овог великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело. Окаснела, немогућа љубав, започела када је он већ прешао педесету, а она тек узела двадесету, најузбудљивији је део серије која и носи наслов по чувеној песми насталој у последњој деценији песниковог живота, поетском изразу ове трагичне љубави, вапаја и жала за њом. Галерија историјских личности из културног, политичког и државног живота Србије, Црне Горе и Војводине још више доприноси уверљивости ове узбудљиве приче.

Улоге Лазе Костића и Ленке Дунђерски поверене су Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих, у глумачкој подели која броји више од педесет глумаца свих генерација налазе се и Дејан Луткић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Милица Груичић, Маја Шиповац и други...

Уредник серије је Мирјана Лазић, продуцент Драган Ђурковић, костимограф Иванка Крстовић, композитор Војкан Борисављевић, сценограф Дејан Анђелковић, монтажер Петар Путниковић, директор фотографије Веселко Крчмар, сарадник на сценарију Вања Чобанов, сценариста и редитељ Здравко Шотра.

Серија од 11 епизода снимљена је у извршној продукцији Vision Team-a и у продукцији Радио-телевизије Србије.

број коментара 22 пошаљи коментар
(недеља, 26. мар 2017, 22:35)
Slovak iz Vojvodine [нерегистровани]

Maestralno

Serija je fantastična! Glumci, gluma, kostimografija, režija, muzika, statisti, stil.. Sve za čistu 10! Šotra da nastavi sa ovakvim serijama, pa srpska kultura ima nade za oporavak

(петак, 17. мар 2017, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

Истина

Реприза је сутра, у суботу, у 15 часова на РТС 1.

(петак, 17. мар 2017, 22:29)
anonymous [нерегистровани]

kada ce biti repriza prve serije santa marija de la salute-

repriza serije santa marija della salute

(петак, 17. мар 2017, 08:09)
anonymousDanica [нерегистровани]

Kada

Kada je repriza prve epizode?

(понедељак, 13. мар 2017, 20:08)
Dragana Mortvanski [нерегистровани]

repriza

Kada će biti repriza Santa Marie?

(понедељак, 13. мар 2017, 18:22)
Mirjana [нерегистровани]

santa marija

Kada i gde mogu pogledati prvu epizodu serije: "Santa Marija dela salute"?

(понедељак, 13. мар 2017, 14:57)
mara kalajdzijevic [нерегистровани]

santa marija della salute

Kada je repriza 1. epizode?

(недеља, 12. мар 2017, 21:32)
Natalija [нерегистровани]

maestralno

Jedva sam pronasla snimak prve epizode, s obzirom da zivim u inostranstvu ali vredelo je upornog traganja.
Prelepa serija,umna,recita,bogata,nadahnjuje,
Maestralno.

(недеља, 12. мар 2017, 11:15)
anonymous [нерегистровани]

Divno prekrasno!

Odlican tim glumaca vidi se koliko je ulozeno truda i statisti su tu koji cine seriju upotpunjenom..svaka cast!!odgledao sam prvu epizodu juce sokiran sam bio na trenutak kad sam ugledao mladu prelepu statiskinju,verovatno i jeste glumica vec u nekom pozoristu.Steta sto je tako kratko, vidi se samo kad se Laza okrece i ide ka njom ispred skole.Jos jednom svaka cast Sotri!

(недеља, 12. мар 2017, 03:08)
goran [нерегистровани]

bravo

Srecan sam sto su moja ocekivanja ispunjena. Glumci, kostimi, prica, divno. Cetkovic, fascinantan. Hvala Vam gospodine Sotra.