Крими-драма „Вавилон Берлин“ викендом на РТС 2

Невероватно амбициозна немачка ТВ серија "Вавилон Берлин" снимљена је по бестселеру Фолкера Кучераи један од најживописнијих приказа предратног Берлина који је икада виђен на телевизији, биће премијерно емитована на РТС-у, суботом и недељом на Другом програму РТС-а. (Babylon Berlin, 2017)

Заснована на детективским романима немачког мајстора кримића, серија се дешава у Берлину током златних двадестих година прошлог века. Град је тада био на врхунцу културног развоја, погодан за талентоване и амбициозне, али истовремено и уточиште за стотине хиљада јеврејских имиграната који су тражили спас од прогона у Русији и Источној Европи. Испод блештаве површине, осиромашене народне масе боре се за бољи живот. То је време организованог криминала и политичког екстремизма.

Пролеће 1929. године. Неизвесност влада у метрополи. Од економије до културе, од политике до подземља - све је захватио чврсти стисак радикалних промена. Спекулације и инфлација већ полако нестају на темељима још увек младе Вајмарске републике. Све већа незапосленост и сиромаштво у потпуном су контрасту са неумереношћу и раскалашношћу ноћног живота града и његовом бујајућом креативном енергијом. Гереон Рат, млади полицијски инспектор из Келна, пребачен је у Берлин да би раскринкао обруч порнографије којим управља берлинска мафија. Попут многих других и наш јунак носи ожиљке из Великог рата: дрхтавице и посттрауматски стресни поремећај које лечи морфијумом.

Оно што на први поглед изгледа као једноставан случај изнуде, убрзо прераста у скандал који ће заувек изменити животе Гереона и његових најближих сарадника. Заједно са стенографкињом Шарлот Ритер и њеним партнером, Бруном Волтером, Рат се суочава са замршеном мрежом корупције, диловања дроге и трговине оружјем, због чега улази у егзистенцијални сукоб, јер је растрзан између оданости и откривања истине. Када упадне на нелегално снимање порно филма, изгледа да је пронашао кривца у редитељу Кениху, али ускоро схвата да су у игри далеко подмуклије силе. Нама преостаје да се запитамо ко је пријатељ, а ко непријатељ у овој причи.

Чувени немачки редитељ Том Тиквер, заједно са колегама Ахимом фон Борисом и Хенком Хандлегтеном, креирао је раскошну, амбициозну серију, која је снимана шест месеци на 300 локација, са 5.000 статиста. "Вавилон Берлин" за сад представља најскупљу европску продукцију која није на енглеском језику. У Немачкој је достигла рекордну гледаност, само прву епизоду пратило је 1,2 милиона људи (само "Игра престола" има више фанова).

Улоге: Фолкер Брух, Петер Курт, Лив Лиза Фриз, Јенс Харцер...

Креатори серије: Том Тиквер, Ахим фон Борис и Хенк Хандлегтен

Суботом и недељом у 22.00ч на РТС 2; реприза уторком и средом, РТС 2, око 22.30ч.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 05. мај 2019, 00:26) - Dragan [нерегистровани]

Pogodak

Napokon jedno osveženje, inovativna noar drama.Odlično uradjena, intrigantna i zanimljiva serija, koja se razlikuje od ovih američkih dosadnih i stereotipnih serijala kao bog od šeširdžije.Sve j uradjeno na vrhunskom nivou, i počiva na dobrom scenariju.Malo ali veoma malo liči na Senke nad Balkanom, ima tu misteriozno intrignatnu dozu a i pokriva isti period.U masi domaćih i stranih serija koje trenutno idu na svim kanalima ova nemačka je ubedljivo najbolja. Ranije su tu bile skandinavske serije jako dobre poput Mosta,Plime i drugih, te bi naši urednici tebali više birati evropske serije i filmove sa više umetničkog a manje komercijalnog sadržaja.

(субота, 04. мај 2019, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Istok

Jel mogu nekad da se ubace neke serije i filmovi sa istoka, na primer Juzna Koreja ili Japan?

Samo zapadne stvari gledamo..

(четвртак, 02. мај 2019, 02:21) - anonymous [нерегистровани]

Konačno

...ste trenutno kupili APSOLUTNO FENOMENALNU seriju koja odmah popunjava istorijski prostor još od legendarnog Fasbindera. Nemojte samo da vam se desi da je nema krajem 2019 kada izlazi treći deo! Eto i za vas-BRAVO!

(недеља, 28. апр 2019, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Babilon Berlin

Lepo što je RTS otkupio ovakvu seriju...gledala malo na HBO,dobra je...valjda ćemo videti sve sezone....i treba ....i nastavite tim stilom...potrebno je...a i imate obavezu......