„Софија“, радним данима на РТС 1

Руска историјска драма, грандиозни пројекат, који су финансирали руска министарства културе и одбране, отвара једну од најузбидљивијих страница историје. (Sofiya, 2016)

После пада Византије, деца Томе Палеолога, рођеног брата последњег византијског цара, нашла су се у Риму, под покровитељством папе. У намери да преко ње подчини руску православну цркву свом утицају, папа шаље Софију у далеку Московију, да буде жена великом кнезу Ивану ИИИ. Русија је већ два века плаћала данак Златној хорди. Иван III је ујединио руске земље, како би се коначно супротставио Хорди. Брак са наследницом византијске династије требало је да ојача власт великог кнеза. Међутим, против странкиње су бојари, митрополит и Иванова мајка.

У почетку Софија само жели да освоји срце свога мужа, али убрзо у Москви налази нову домовину, љубав и наду у рађење новог православног царства. Софија Палеолог ушла је у историју као велика московска кнегиња и баба првог руског цара, Ивана Грозног, али порекло води не само од Палеолога, него и од Немањића. Софијин отац Тома најмлађе је од десеторо деце Јелене Драгаш, кћери Константина Драгаша Дејановића, унука Стефана Дечанског. Иван III Рјурикович велики московски кнез прозван је Велики још за живота. Ујединио је велики број кнежевина у јединствену државу и ослободио се власти Монгола. У његово доба се јавила идеја о мисији Руског царства као заштитника православља, у коме ће Москва бити Трећи Рим.

Софија је јединствен пројекат у новијој руској продукцији. За потребе снимања, у студију и на отвореном адаптирани су прави дворци, прекрасних ентеријера. Такође је снимано на аутентичним историјским локацијама, укључујући Успенску саборну цркву московског Кремља, Новгород, Псков, Италију... Да би се оживео дух времена, ручно су израђени стотине костима, оружја, новца, намештаја и украса.

Улоге: Марија Андрејева, Јевгениј Циганов, Надежда Маркина, Пјотр Зајченко...

Режија: Алексеј Андријанов

Радним данима на РТС 1, 10.40 ч. 

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 07. јан 2019, 17:04)
Богдан [нерегистровани]

серија Последња византијска краљица

Све похвале за ову серију.Волео бих када бисте је репризирали али у неком бољем термину.Серија заслужује пажњу.

(уторак, 25. сеп 2018, 08:26)
nada delic [нерегистровани]

serija sofija

molim vas reprizirajte seriju..Uspela sam da pogledam samo prvu i poslednju epizodu.Problem je termin prikazivanja.Serija je jako dobra.

(субота, 22. сеп 2018, 09:26)
Suzana Obradović [нерегистровани]

Želim da gledam kvalitetno

Molim vas da ubacite u programsku šemu ovu divnu kvalitetnu seriju u popodnevnim casovima da bi i mi koji radimo mogli da gledamo nešto kvalitetno . Veliki pozdrav. Još uvek ste najbolji i zato vas iskreno molim da nam izađete u susret jer nas ima mnogo koji bi vam bili zahvalni ako bi nam pustili seriju Sofija u nekom večernjem ili popodnevnom terminu