„Твин Пикс“ на РТС 2

Култна серија која је постала феномен широм света и инспирисала бројне ауторе - стиже на РТС. „Твин Пикс“, чији су творци Марк Фрост и Дејвид Линч, постала је једна од најгледанијих серија 1990-их година и постигла невероватан успех у Америци и свету. Серија ће се емитовати од уторка до петка, на РТС 2, у 21 час. (Twin Peaks, 1990 - 1991)

Радња серије је смештена у измишљеном граду Твин Пиксу у североисточном делу америчке државе Вашингтон. Серије прати ФБИ агента и истрагу смрти популарне средњошколке, чије је тело нађено на обали реке умотано у пластичну кесу.

Монотона свакодневница становника се ремети када Питер Мартел на обали реке пронађе тело девојке за коју се испоставља да је Лора Палмер, популарна чланица друштва и краљица матуре. Следећег јутра у град стиже Дејл Купер, прорачунати, сталожени, али и помало ексцентрични ФБИ агент, који уз помоћ шерифа Херија Трумана и локалне заједнице има задатак да открије починиоца. Купер је одушевљен местом, константно снима звучне поруке својој секретарици и ужива у доброј шољици црне кафе и пити од вишања. Оно што он не зна јесте да у Твин Пиксу нико није невин али и да Лора Палмер није ни близу тако добра и симпатична девојка каквом је сви сматрају. Цео случај прекривен је велом мистерије, а из епизоде у епизоду се откривају прави карактери појединих ликова, како њихово унутрашње зло ступа на сцену, док се за неке од њих испоставља да воде двоструке животе.

„Ко је убио Лору Палмер?", ускоро ће постати питање које ће себи и другима постављати готово сваки становник малог, мистериозног места.

Твин Пикс је постала култна серија и ТВ феномен и на овај или онај начин утицала на касније серије, од којих је неке креирао и Марк Фрост. Одражавајући култну посвећеност својих обожавалаца, серија је постала део популарне културе, помињана је у другим телевизијским емисијама, рекламама, стриповима, видео-игрицама, филмовима и песмама.

Добитник је награда Златни глобус и Пипод, док је неколико пута номинована за награду Еми. Амерички часопис ТВ Гајд уврстио је Твин Пикс међу 25 култних серија.

РТС ће у термину од уторка до петка, на Другом програму РТС-а, у 21 ч. емитовати прве две сезоне серије (1990-1991). По завршетку друге сезоне премијерно ћемо, викендом, емитовати и најновију сезону (2017).

Улоге: Кајл Меклахлан, Шерилин Фен, Лара Флин Бојл, Мајкл Онткин, Мејчен Емик...

Режија: Дејвид Линч, Марк Фрост

Од уторка до петка, РТС 2, 21ч. Реприза од понедељка до петка, на Другом програму у 16ч.

број коментара 10 пошаљи коментар
(недеља, 11. феб 2018, 19:07)
anonymous [нерегистровани]

Film?

Bilo bi dobro kada bi posle starih serijala pustili i film Poslednjih 7 dana Lore Palmer (Fire walk with Me),
tako bi se upotpunio sadržaj pre novog serijala.

(среда, 24. јан 2018, 01:57)
David Linch [нерегистровани]

Tp

Svaka cast.Najbolja serija svih vremena.Valjalo bi da pocente da emitujete Sivi dom,Zaboravljene i mini seriju Crni bombarder.

(уторак, 23. јан 2018, 01:44)
anonymous xyz [нерегистровани]

Twin peaks

Fenomenalna serija, iako sam je vec gledala, praticu je ponovo i na rts2. Zaista pustate kvalitetan filmski i serijski program! P.s. Pustajte i filmove Lars von Trira.

(четвртак, 18. јан 2018, 13:15)
Mladen [нерегистровани]

Odlicno!

Svaka cast na izboru serije!
Bilo bi lepo kada bi se neko setio fantasticne nemacke serije Klinika Svarcvald, koja je bila jako popularna, a nikada nigde nije reprizirana!

Pozdrav za Nikolu Popevica :)

(уторак, 16. јан 2018, 21:32)
anonymous [нерегистровани]

Bravo bravo!

Fargo, Vikinzi, Tabu, Piki Blajnders, Dautonska opatija, Noćni menadžer i sad Tvin Piks...
Šta reći osim bravo, samo tako nastavite!!!

(понедељак, 15. јан 2018, 17:30)
Ivan [нерегистровани]

Twin peaks(jeee!)

Veliki pozdrav za Nikolu Popevića odgovornog urednika filmskog i serijskog programa RTS koji zna da prave stvari nikad ne blede. A to je slučaj sa TWIN PEAKS-om i gledać

(понедељак, 15. јан 2018, 16:56)
Rade [нерегистровани]

T.P.

Svaka cast za odabir serije. Fenomenalna i mastovita.

(субота, 13. јан 2018, 12:11)
Ivana [нерегистровани]

Bravoooo!

Bravo RTS2 i RTS3! To je najbolji I najozbiljniji tv program u Srbiji. Hvala Vam za Twin Peaks!!!

(субота, 13. јан 2018, 11:22)
Nikola Peulić [нерегистровани]

Ko je ubio Loru Palmer?

Svaka čast za izbor serije!
Zaista jedna od najzanimljivijih serija koje daju odgovore, a opet istim postavljaju pitanje: B. je ubio Loru, a ko je On?
Na fakultetu smo radili usporedbu ove Linčove serije i "Romana o Londonu" Miloša Crnjanskog (Pročitajte!), zaista jedno posebno iskustvo! Pozdrav svima, uživamo gledajući "Tvin Piks"!

(субота, 13. јан 2018, 09:27)
Момир [нерегистровани]

Хвала!

Свака част! Иако сам прве две сезоне гледао барем седам или осам пута - последњи пут прошле године - гледаћу поново са великим уживањем. Има нешто лепо у гледању серије на телевизији уместо на компјутеру. :)
Велике књиге се ишчитавају, а оваква серија сваки пут гледа као први пут. То се посебно односи на трећу, прошлогодишњу сезону - ништа слично није виђено на телевизији!
Још једном, све честитке РТС-у!