Контроверзна серија Јуа Несбеа "Окупирани" на РТС-у

Окупирани (Occupied, 2015) је контроверзни, скандинавски, политички трилер који долази из пера најчитанијег норвешког и једног од најпопуларнијих аутора крими романа на свету - Јуа Несбеа, право на Други програм РТС-а! Од 11. фебруара, серија ће се емитовати суботом и недељом у 22 часа.

На власт у Норвешкој долази радикална еколошка партија која, с обзиром на то да се брине о заштити животне околине, одлучује да забрани црпљење нафте из Северног мора. ЕУ не жели да се одрекне норвешких енергената. Пошто добије сагласност од ЕУ, Русија окупира Норвешку и све њене изворе нафте...

Контроверзна серија Окупирани, већ је оборила неколико рекорда. Осим што је најскупља серија у историји норвешке телевизије (досад је коштала 11 милиона долара), она бележи и најбољи старт једне драмске серије на норвешкој телевизији. Прва епизода серије је забележила незамисливо велики број гледалаца - чак 13 одсто од укупног броја становника.

Прве епизоде серије су изазвале велико интересовање како омладине, тако и старијих телевизијских гледалаца, а сам трејлер за серију је изазвао "гужву" у норвешко-руским односима, па је руска амбасада у Ослу послала бесну протестну ноту, а неки норвешки аналитичари и историчари говоре да ће серија још више закомпликовати постојеће напетости између Запада и Русије, због рата у Украјини. Интересовање за серију је велико и права приказивања су већ откупили у Великој Британији, Шведској, Немачкој, Данској, Финској, Белгији, Холандији, Шпанији и Луксембургу.

Редитељ Окупираних Ерик Сколдберг каже да то није "серија о Русима, него о реакцијама и осећајима Норвежана на ту фиктивну ситуацију"! Серија је прво била предложена државној ТВ станици НРК, која је одбила да реализује тај деликатни политички пројекат.

Улоге: Хенрик Местад, Елдар Скар, Ан Дахл Торп...

Режија: Ерик Сколдберг

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 25. апр 2017, 08:53)
мила [нерегистровани]

слободни

Надам се да постоји могућност да се настави са емитовањем серије. Уживала сам у нечем новом и другачијем.

(понедељак, 10. апр 2017, 19:43)
anonymous [нерегистровани]

filmski program

bravo. imam utisak da se filmska redakcija rts-a probudila ili dobila novi kadar. zivnula. svaka cast. samo nastavite vise i bolje. zivela srbija!

(петак, 10. мар 2017, 17:58)
Dejan NS [нерегистровани]

Bravo za serijeu RTS samo nastavite tako

Posebno mi je drago što se ova divna serija prikazuje u našoj zemlji i ovim dokazujemo da pripadamo zapadnoj kulturi i otvorenom svetu.

(петак, 24. феб 2017, 00:00)
Zoran [нерегистровани]

Rts3

Odlicna je i ova repriza na trecem.

(недеља, 19. феб 2017, 22:54)
Marija [нерегистровани]

Pravi izbor

Sjajne serije ,moram se sloziti...hvala vam:-)

(уторак, 14. феб 2017, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

Podrska

Odlican program na RTS2

(уторак, 07. феб 2017, 14:26)
Aleksandar [нерегистровани]

:)

Posle fenomenalnog BroadChurch-a ostajem veran vikend RTS 2 terminu od 22 h :) - obožavam skandinavske filmove i serije!