Воландер

Од 16. децембра, од уторка до петка, на РТС 2, око 21.

Серија "Воландер" снимљена је по роману шведског аутора Хенинга Манкела, који даје апсолутно све податке о унутрашњости свог главног лика, Курта Воландера - о његовим мамурлуцима, проблемима са варењем изазваних лошом исхраном, проблематичном крвном притиску - али ништа о његовом лицу. (Wallander, 2008-2010)

Како је изјавио у једном интервјуу, то је урадио намерно; оставио је читаоцу слободу да Воландеру додели лик. Кенет Брана је успео да, са лакоћом, оживи лик кога је Манкел описао.

Показао је Воландера као човека који је згрожен и ком је буквално позлило - док је истраживао серијско убиство, који је згрожен од тога шта је Шведска урадила са својом младежи, који је згрожен својим послом и који се много брине за свог умирућег оца.

Серија почиње под ведрим плавим небом, сценом у којој се једна тинејџерка самоспаљује, тек неколико секунди након што се Валандер представио као полицајац...

Серија "Воландер" је вишеструко награђивана: пет BAFTA награда, две номинације за EMI, и награда новинарског еснафа Кенету Брани за најбољег глумца. До сада, серија је имала преко 5 милиона гледалаца.

Улоге: Кенет Брана, Сара Самрт, Том Хидлстон, Ричард Мекејб, Том Бирд, Сејди Шимин, Џини Спарк...
Режија: Филип Мартин, Најал Мекормик, Хети Мекдоналд, Ејслинг Волш...

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 31. јан 2017, 22:16)
Jovan Ilić [нерегистровани]

Valander

Zahvaljujem u moje i ime moje supruge na mogućnosti da odgledamo celu seriju koja, veoma verno, nepristrasno predstavlja jedan segment švedskog deuštva i načina na koji rešavaju ljudske probleme.