Нови албум групе Галија

Група Галија је завршила снимање новог албума под називом "Место поред прозора", који можете наћи у продавницама ПГП-а.

Групи Галија је ово двадесети албум на којем се налази десет нових песама. Неке од њих су Више нисам твој, Какав џез, Што се боре мисли моје, Мени си лепа... Тестове је писао Предраг Милосављевић, а музику је радио Ненад Милосављевић. За песму "Злочин и казна" снимљен је и спот, који можете да погледате и на сајту. 

Група Галија основана је у Нишу, 1976. године.

Ненад Милосављевић, оснивач и лидер групе Галија, већ тада познат у Нишу као кантаутор и самостални музичар (вокал, акустична гитара, усна хармоника) окупио је рок групу за учешће у позоришној представи "Трећа половина" аматерске позоришне дружине из Ниша.

Прва проба групе одржана је 04.01.1976. године у просторијама Дома културе у Нишу. Ненада Милосављевића на проби и током представе пратили су Горан Љубисављевић - Горча (гитара), Предраг Бранковић (бас), Ненад Танчић - Танча (бубњеви), Братислав Стаменковић - Чаки (клавијатуре) и Предраг Милосављевић (пратећи вокал).

Договор о оснивању групе постигнут је у нишкој кафани "Галија" познатој по томе што су се у њој окупљали уметници и боеми града Ниша. После почетних лутања у тражењу имена за групу, назив легендарне кафане преузет је и усвојен као најбоље решење.

Први значајан успех Галија је постигла победом на Зајечарској гитаријади 1978. године наступајући у саставу: Ненад Милосављевић (вокал, акустична гитара, усна хармоника), Горан Љубисављевић (гитара), Предраг Бранковић (бас), Бобан Павловић - Чалтон (бубњеви) и Зоран Станковић (клавијатуре).

Неколико месеци после победе на Зајечарској гитаријади Галија је наступила (са новим клавијатуристом Љубодрагом Вукадиновићем) на Омладинском фестивалу у Суботици, где је проглашена за истинско откровење финала фестивала "Омладина 78″.

Током 1978. године Галија наступа као предгрупа на турнеји групе Смак.

Концерт Галије у "Студију М" у Новом Саду (заједно са домаћом џез групом "Мета џез секција") био је увод у запажен наступ на новосадском "БООМ фестивалу 78″ крајем 1978. године. Тада група Галија добија понуду од Продукције грамофонских плоча Радио телевизије Београд за снимање свог првог албума.

Децембра 1978. године почиње снимање првог албума. То снимање завршено је наредне 1979. године. Продукција грамофонских плоча Радио телевизије Београд објавила је први албум групе Галија у јулу 1979. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар