Драгољуб Илић Илке, композитор музике за серију "Немањићи"

"Немањићи" су били озбиљан посао за генерације које долазе.

Дискографска кућа ПГП РТС објавила је у албум са оригиналном музиком из серије "Немањићи – рађање краљевине", коју је компоновао Драгољуб Илић Илке. На диску се налази 25 композиција, од тога пет традиционалних, док је остале специјално за серију компоновао и оркестрирао Драгољуб Илић Илке.

"Био је то заиста велики посао који сам радио годину дана, буквално свакога дана од осам ујутру до осам увече. Био је то озбиљан и одговоран посао за генерације које долазе. Неколико месеци сам проучавао историју и музику из периода владавине Немањића. Открио сам да су истовремено била развијена два вида музике, такозвана пучка или народна музика и духовна црквена музика. Пучку музику су изводили такозвани скомраси, уметници певачи и свирачи, који су путовали широм Европе и забављали људе на трговима већих градова. Била је то нека врста веселе ренесансне музике, какву су изводили у то време и трубадури у западној Европи. Духовна црквена музика имала је такође дугу традицију која је до нас долазила из Византије. Покушао сам да на неки начин као уметник направим нешто слично таквој баштини. За нумере какве су изводили скомраси помогли су ми доста бивши чланови оркестра 'Ренесанс' попут Љубе Димитријевића, који свира на аутентичним интрументима попут фруле, зурле и крављег рога. За нумере духовне музике велику помоћ имао сам у чаробном гласу певачице Дивне Љубојевић, као и у византијском појању Николе Попмихајлова", прича Илић.

Осим аутентичне музике из периода Немањића, Илић је компоновао и делове који прате динамику акционих или љубавних сцена у серији.

"Ја сам велики љубитељ епске фантастике. За потребе снимања оформио сам музички оркестар од тридесетак чланова који смо назвали 'Немањићи'. Међу њима су били Тијана Милошевић (виолина), Ладислав Мезеи (виолончело), те вокална група 'Сербија глобал арт'' и српски византијски хор 'Мојсије Петровић'. Са музичким продуцентом Оливером Јовановићем мислим да смо направили нешто чега се не би постидели нигде у свету. Када смо донели музику за најавну шпицу уредницима серије, сви су били заиста одушевљени", прича Драгољиб Илић.

Први тираж албума који се недавно појавио већ се распродао, а Илић не скрива радост због тога.

"Са редитељем Марком Маринковићем сам раније сарађивао на серији 'Мој рођак са села'. Било је разних коментара на серију 'Немањићи' и добрих и лоших, али музику су сви здушно похвалили. То је сад потврдила и публика, јер је диск међу најпродаванијим у ПГП-у. Како време буде пролазило, мислим да ће све доћи на своје место што се тиче вредности серије", каже на крају разговора Драгољуб Илић Илке.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво