Читај ми!

Владимир Граић Граја, директор ПГП-а

Враћамо велике звезде региона у нашу кућу.

Недавно си именован за руководиоца ПГП-а, а први потез ти је био објављивање плоче Здравка Чолића у сарадњи са хрватским "Кроација рекордсом". После овог сјајног потеза, шта су следећи кораци ПГП-а?

Граја: Испало је како се само пожелети може! Највећа звезда ових простора је поново у нашој највећој издавачкој кући. Здравко је спремио сјајан музички албум. Како сам га чуо, знао сам да морам учинити све како бих га довео у ПГП РТС. С обзиром на то да смо "Кроација рекордс" и ми већ започели преговоре о сарадњи, један разговор са Желимиром Бабогредцем (директор "Кроација рекордса") био је довољан да заједнички наступимо пред Здравком. Све је било брзо готово на задовољство свих страна.

Наравно, после објављивања Здравковог албума, постављају се нови циљеви. У разговорима смо са бројним звездама региона и ускоро ћемо обрадовати слушаоце новим ЦД-има. Свакако, у припреми су и бројне компилације, снимци концерата и још много тога.

Да ли ћеш наставити сарадњу са регионалним дискографским кућама?

Граја: Апсолутно. Први избор је био логичан – "Кроација рекордс", уз нас, највећи дискографски гигант бивше заједничке државе. Пребогати каталози гарант су стабилног и успешног пословања и у будућности. Наравно, отворени смо за сарадњу и са другима. За сада, са нашим партнерима из Загреба планирамо бројне акције и пословне подухвате. Имамо и много посла унутар самог ПГП-а да средимо и све ћемо то постићи. Додуше, неће моћи преко ноћи, али ја се никада нисам плашио великог посла и тешких задатака. 

Где видиш место ПГП-а на тренутној музичкој мапи Србије, има се утисак да је у протекле најмање две деценије био веома потиснут?

Граја: Трансформација читавог друштвено-политичког система у којем смо живели деценијама оставила је трага и на нашој фирми. Велики системи, попут нашег, који су у државном власништву, нису били брзи и окретни попут малих, приватних издавачких кућа. Ратови, пиратерија, пад друштвеног стандарда, развој интернета само су неки фактори који су овај музички посао драстично променили. ПГП је дискографски џин који је годинама био успаван.

Наравно, било је и разних покушаја да се за мали новац и "испод жита" ПГП брзински приватизује. Све такве намере су пропале и успели смо да сачувамо пребогату музичку ризницу у власништву свих грађана Србије. А они који нису успели у својим намерама да се брзо и лако обогате, данас су најгласнији у намери да оспоре легитимитет пословања ПГП-а. Највише им смета што радимо поштено и одговорно и што смо из дана у дан све јачи. 

Да ли ћеш давати шансу младим снагама рок и поп музике?

Граја: То је део мисије ове куће. Кроз историју, ПГП РТС је стварао највеће звезде ових простора, свих жанрова. У истом правцу се мора наставити. Србија је увек била расадник бројних талената, како певачких, тако и инструменталних, ауторских... Потрага за новим звездама је већ у току. Формираће се тимови који ће учествовати у креирању песама, имиџа, спотова, који ће се бавити пи-аром, агентуром, заправо свим оним стварима које подразумевају светски стандарди у овом домену. Потребна је нова сцена прогресивне и квалитетне музике, а удруживањем са колегама из окружења, резултат ће бити још бољи.

Шта мислиш да је пресудно да би ПГП повратио свој стари углед и привукао најпопуларније извођаче?

Граја: Искреност у намерама, пре свега, и крвнички рад. Поштовање свега оног што је договорено се подразумева. Управо ојачавамо сопствене редове људима од изузетног угледа у музичком бизнису. Њихов рад и успех биће гаранција да смо на добром путу, на путу старе славе. Ново је време, нови трендови се морају пратити, нови звук, нови видови рекламе, продаје. ПГП не треба само да их прати. ПГП мора да их креира, да непрестано подиже ту тржишну лествицу, да буде лидер дискографског бизниса у региону. Дуг пут је пред нама, али тај пут нам је познат. 

Огроман каталог ПГП-а је и даље нефункционалан, постоји ли шанса да се сви постојећи фонограми каталогизују по светским стандардима?

Граја: ПГП РТС-ова фонотека је огромна. Она садржи национално благо не само Србије већ и свих бивших република СФРЈ. Ускоро започињемо са системском дигитализацијом и каталогизацијом по највишим светским стандардима. Набавка опреме је у току, као и све припремне радње. Имамо бројна искуства оних који су већ прошли кроз овај процес. Драгоцена је и помоћ државе Србије, која нам обилато помаже у овом послу. С обзиром на бројност каталога, процес дигитализације ће трајати више година, али када се оконча, знаћемо да смо непроцењиво благо оставили будућим поколењима да њиме несметано располаже и да смо га сачували од заборава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво