Промовисан албум "Куково лето“ бенда Џа или бу

Нови албум бенда "Џа или бу" под називом "Куково лето" у издању ПГП РТС-а представљен је у Галерији Божидарац пред бројним поштоваоцима врачарског рок бенда који већ деценијама исписује стално нове странице рок историје на овим просторима. Уједно је и најављено отварање Фестивала "Врачар рокс" који почиње у петак 11. октобра управо концертом "Џа или бу" у Божидарцу.

Окупљеним новинарима обратили су се одговорни уредник ПГП РТС-а Драгољуб Илић, певач бенда Небојша Симеуновић- Сабљар, гитариста бенда Игор Панић и организатор Врачар Рокс фестивала Душко Милојевић.

- ПГП РТС је задовољан сарадњом са бендом који има дугу традицију у и који негује посебан звук на овим просторима - истакао је Драгољуб Илић и похвалио ажурност бенда на видео продукцији песама са овог издања.

Фронтмен бенда Небојша Сименуовић је напоменуо да је Џа или Бу од новембра до сада имао преко 60 концерата, што га сврстава у један од најактивнијих бендова у региону и напоменуо да је у бенду дошло до извесних промена у саставу. Нови члан бенда је гитариста Владан Васиљевић, тако да сада бенд има две гитаре. Вук Павловић је нови басиста овог састава.

"Џа или бу" основан је 1987. на Врачару у Београду. Сви чланови прве поставе бенда потичу из исте улице. С обзиром да се почињало од нуле, а нико од чланова бенда није знао много, одлучено је да се бенд крсти по једној старој српској изреци која се употребљава када нешто велико треба да се уради, а не знаш да ли ћеш успети или пропасти.

После доста комбинација постава се усталила на тројци: Сабљар, Дуле и Кид која је функционисала до доласка првог певача Стојана Радичевића - Лолета. У ово време бенд је снимао демо снимке и свирао концерте по гимназијама што је у то време била честа појава. Београд је у то време био град у коме се слушао панк, хард кор, метал. После 1989. године Сабљар прелази на вокал, док гитару годинама свира Александар Митановски Мита...

Године 1990. усталила се коначна постава бенда са којом је до 1996. бенд снимио три албума. У наредним годинама мења се постава, али наставља се и стваралаштво бенда који снима четврти студијски албум "Као да ничег није ни било" и "Ливе Бункер", живи албум снимљен 1999.

 

Албум "Као да ничег није ни било" на којима су се нашле и песме "Аљаска" и "Оловни Војник" излази у најгорем моменту, пред почетак НАТО бомбардовања. Због тога овај могло би се рећи најзрелији и најбољи албум пролази релативно незапажено. Због свега што се догађало у земљи, бенд привремено престаје са радом 1999 године. Поново се окупља 2003. године, али у новој постави, појачан још једном гитаром и клавијатурама. Одсвиравши сјајан концерт на Егзит фестивалу у Новом Саду, "Џа или бу" улази у студио и креће са радом на новом албуму. Да би прекратили паузу у дискографији, "Џа или бу" 2005. издаје за ПГП-РТС компилацију "Ретровизор", на којој се налазе две нове песме, међу којима песма "Опасне игре" постиже велике успехе.

Године 2007. излази албум "Ултрамук", а у међувремену бенд је одсвирао стотинак концерата и наступао на свим важнијим фестивалима у региону.

Снимање новог албума "Куково лето" почиње 2011. под продуцентском палицом Теодора Јанија (легендарног продуцента ЕКВ-а). Први сингл са овог албума "ВИП" је већ био на првом месту на топ листама радио станица. Од лета 2012. у бенд долази Владан Васиљевић - Васке као други гитариста,а за сезону јесен -зима 2012/ 2013. Бенд је најавио велику турнеју у преко 20 градова широм региона на којој ће публика моћи да по први пут чује неке од нових песама, а и нову енергију бенда са две гитаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво