Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања

Законом о јавним медијским сервисима ("Службени гласник РС" бр. 83/2014, 103/2015 и 108/2016), од 1. јануара 2016. године, уводи се обавеза плаћања таксе за јавне медијске сервисе.

Обвезник плаћања таксе

Oбвезник плаћања таксе је свако физичко и правно лице које је корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору (члан 38 Закона о јавним медијским сервисима).

Начин плаћања таксе

Законом о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис ("Службени гласник РС" бр. 112/2015 и 108/2016), такса се наплаћује корисницима мерила електричне енегије, преко рачуна за испоручену електричну енергију, испостављеног од стране снабдевача.

Висина таксе за јавни медијски сервис за 2018. годину износи 150 РСД.

Ослобађање од обавезе плаћања таксе

У члану 42 Закона о јавним медијским сервисима, наведени су услови за ослобађање од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис. (Грађанима који не морају да плаћају таксу, новац ће бити враћен)

Од обавезе плаћања таксе ослобађа се физичко лице, корисник мерила електричне енергије, које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је:

1. Особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења;

2. Особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ;

3. Лице које је трајно изгубило слух или слепо лице;

4. Корисник права на новчану социјалну помоћ;

5. Пензионер са минималном пензијом;

6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке од 1 до 6, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 1 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 1 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис). 

Од обавезе плаћања таксе ослобађају се и:

7. Установе које се у смислу закона који уређује област социјалне заштите сматрају установама за смештај корисника, образовно-васпитне установе, здравствене установе и организације особа са инвалидитетом и предузећа за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом;

8. Дипломатско-конзуларна представништва, под условом реципроцитета.

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке 7 и 8, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 2 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 2 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис).

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, подноси се Радио-телевизији Србије. За мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, којa се налазe на територији АП Војводине, захтев се подноси Радио-телевизији Војводине.

Овде можете преузети Правилник о спровођењу поступка по захтевима за ослобађање од обавезе плаћања таксе.

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, који подлеже решавању од стране Радио-телевизије Србије, можете поднети:

лично на шалтерима:
Радио-телевизија Србије
Служба пословни инжењеринг
Кнеза Вишеслава бр. 88
11030 Београд

путем поште на адресу:
Радио-телевизија Србије
Служба пословни инжењеринг
Кнеза Вишеслава бр. 88
11030 Београд

или електронским путем на имејл адресу:
taksajms@rts.rs

Контакт телефони за информације:
(+381 11) 655-2599, 2544-647, 655-2694, 2544-292, 2544-799

Писмо Драгана Бујошевића гледаоцима Радио-телевизије Србије 

 

број коментара 61 пошаљи коментар
(недеља, 06. мај 2018, 21:10)
anonymous [нерегистровани]

Такса за тв претплату

Поштовани,
да ли сте добили одговор у виду решења од РТС-а за ослобађање од ТВ претплате?

Поздрав!

(понедељак, 23. апр 2018, 11:39)
Žarko Sarcevic [нерегистровани]

Produženje ugovora o ne placanju takse

Molim da mi odgovorite sta mi je potrebno i kako i gde da prosledim produžetak ugovora o ne plaćanju takse,jer je sve ostalo kao i prošle godine.I dalje nemam potrosnju struje i ne živim tamo.Nema ni objekta na tom placu.Ni jedan od ovih telefona mi se ne javlja.Žarko.

(петак, 07. јул 2017, 12:56)
Šop Stjepan [нерегистровани]

...

molio bih vas tačnu poziciju (frekvenciju) RTS Satelit sad se izmenila pa nisam u mogučnosti gledat vaš program unapred se najtoplije zahvaljujem

(четвртак, 10. нов 2016, 19:03)
anonymous [нерегистровани]

socijalna pomoc

Ne smatra se deciji dodatak socijalonom pomoci.

(четвртак, 10. нов 2016, 18:58)
anonymous [нерегистровани]

Deciji dodatak

Korisnici decijeg dodatka ne ispunjavaju uslov za oslobadjanje.Uslov spunjavaju korisnici novcane socijalne pomoci.

(петак, 28. окт 2016, 15:15)
Branislav [нерегистровани]

RTS preplata

Da li korisnik decijeg dodatka se smatra korisnikom socijalne pomoci i oslobadjanje prepalte

(понедељак, 17. окт 2016, 11:47)
Zivkovic Velibor [нерегистровани]

placanje tv takse

Dana 1.o3.2016.g. poslao sam Vam preporucenom posiljkom popunjeni zahtev sa svom neophodnom dokumentacijom za oslobadjanje od placanja TV pretplate,Dosada nisam dobio nikakav odgovor,iako sam i tri puta pisao na email adresu,ali bez odgovora.U medjuvremenu se naplacuje TV taksa,nista mi nije jasno kako da postupim i ko treba da mi posalje adekvatan odgovor,

(четвртак, 13. окт 2016, 19:41)
Miskin Slavko [нерегистровани]

Taksa za oslobadjanje tv pretplate

Poštovani, dana 25.02.2016 god.poslao svu potrebnu dokumentaciju za oslobadjanje takse.Interesuje me razlog zastoja korisnik sam tudje nege i bolestan (multiplex skleroza).Bio sam oslobodjen i prošlog puta.Hvala.

(четвртак, 14. јул 2016, 20:01)
blagojevic dejan [нерегистровани]

oslobadjanje od tv takse

poslao sam vam dokunenta koja ste trazili niste me kontaktirali i dalje mi naplacujete tv taksu ve c 7 meseci inace sam na dijalizi korisnik sam tudje nege i imam 100posto telesno ostecenje ja neznam koji je problem do vas inace zvao sam dosta puta na vas telefon niko se nejavlja.

(среда, 06. јул 2016, 07:36)
Немања [нерегистровани]

Рекламација

Послао сам вам сва потребна документа на е-маил пре три месеца и до сада ми нисте укинули таксу нити сте ме контактирали у вези мог случаја. Молим вас да ме контактирате уколико постоји неки проблем.
Унапред хвала