Мери Госпел Хор у Галерији РТС

Мери Госпел Хор је први српски госпел хор основан 2001. године под управом диригента Марије Кубурић-Боровић. Од самог почетка свог рада хор базира свој репертоар на делима црначке духовне и госпел музике као и ауторским песмама истог жанра младих композитора и певача.

Хор броји око тридесет активних чланова, а оригинална поставка била је интернационална, будући да су га чинили певачи и љубитељи госпела из свих делова света - од Енглеске, Америке, Аустралије, Немачке, Аустрије, Словеније и Португала, све до Македоније, Хрватске и различитих подручја Србије. Данас је седиште хора у Београду где се и одвијају редовне пробе. Солисти хора су чланови самог ансамбла, а Мери Госпел Хор на наступима прати бенд који чине клавир, оргуље, гитара, контрабас и бубањ у изведби професионалних музичара.

Током 17 година постојања, Мери Госпел Хор наступао је на бројним фестивалима духовне музике у земљи и иностранству међу којима су Сомборске музичке свечаности, више целовечерњих концерата на великој сцени Коларчеве задужбине, Осорски музички фестивал у Хрватској, Фестивал духовне музике у Аустрији, Летње музичке свечаности у Краљеву, Врева фестивал у Београду, хорски фестивал Слободан Бурсаћ у Зрењанину и солистички концерти широм Србије као и у Јевремовој Улици сусрета и на платоу испред Скупштине града Београда. Поред тога, хор бележи и учешће на великом броју позоришних представа и хуманитарних манифестација, гостовања на албумима еминентних музичара, изложбама, научним скуповима и интердисциплинарним пројектима као и сарадњу са музејима града Београда, Музичком омладином Београда и гостовања на Радио Београду.

Овај јединствени српски хор је до сада објавио три ДВД издања својих наступа у Коларчевој задужбини „Меррy Госпел Хор - Ливе" (2006, 2008 и 2010) као и аудио ЦД са бројним нумерама свог репертоара и одабраним ауторским песмама. Поводом 17 година постојања, Хор ће имати свој први наступ у Галерији РТС-а. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво