Повеља за допринос репортажи Веску Бутрићу

На фестивалу „Интерфер“ у конкуренцији од неколико стотина дела из земље и иностранства – нови успех серијала Ликовна колонија РТС.

После априлског Гран прија, на фестивалу документарног филма Златна буклија, документарна емисија „Наод" редакције Баштина и културна продукција, освојила је још једно вредно признање. Жири међународног фестивала репортаже "Интерфер", на свечаној додели награда у Београду, направио је преседан и аутору емисије Веску Бутрићу доделио специјалну награду за вансеријски квалитет, потпуно одвојену од свих осталих признања - Повељу за нарочити допринос репортажи.

У образложењу се наводи да је емисија померила границе репортерског и документарног израза, да су стил, особеност и фасцинантна занатска реализација одвели дело у висине које захтевају посебно вредновање. Зато је Бутрићу, уз повељу, уручена и победничка статуа „Златна Ника". Жири је посебно истикао допринос осталих чланова екипе: сниматеља Васка Васовића и монтажера Марка Тисовеца.

Наод је цртач орловске, планинске Црне Горе, оне испод самих врхова Дурмитора и Маганика. Парадоксално је, он те планине и не слика, али оне се јасно виде из сваког његовог лика, из сваке боре, сваког старачког ока, из те гомиле опорих, мрачних горштачких глава... Црногорци са слика Наода Зорића су реалнији од стварних, живих Црногораца. Вечито са измаглицом и грмљавином око главе, истовремено са муком и депресијом у оку, снагом и поносом на плећима... Када говори о духовној атмосфери тих дела и о сопственој животној филозофији, Зорић то чини подједнако добро као што слика. Оштро, необично, живописно и маестрално.

Емисија је снимана на планини Сињајевини, на Биоградском језеру и у Колашину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво