"Златни беочуг" Галерији РТС-а

Галерија Радио-телевизије Србије један је од добитника највишег годишњег признања Културно-просветне заједнице Београда за 2013. годину, за трајни допринос култури Београда. Престижна награда уручена је у Народном позоришту на свечаности 43. „Златни беочуг" а у име Галерије РТС награду је примио одговорни уредник Галерије.

Признање „Изванредни Златни беочуг" ове године је припало Првом београдском певачком друштву док су међу добитницима "Златног беочуга" поред Галерије РТС-а, емисија Студио Б "Агапе", редитељ Мирослав Мика Алексић, музички уметник Михаило Блам, новинар Љиљана Богдановић,  драматург Александар Ђаја, драмски писац Јелица Зупанц, музички уметик Биљана Крстић, сликар Мирослав Лазовић, Ансамбл Легенде, глумац Милорад Мандић, диригент Дејан Савић.

Извршни одбор Културно-просветне заједнице Београда доделио је Посебно признање, "Повељу", амбасадору Индонезије у Београду Семуелу Самсону, за изузетан допринос културној и туристичкој сарадњи Србије и Индонезије.

Добитник посебног признања је и амбасадор Јапана Масафуми Куроки, за изузетан допринос културној сарадњи Србије и Јапана и помоћ култури Србије.

Добитник Годишње награде за допринос раду Културно-просветне заједнице Београда је и телевизијски стваралац Драган Коларевић, додаје се у саопштењу.

Награде за трајни допринос култури Београда "Златни беочуг" за 2013. годину свечано су уручене 12. априла у Народном позоришту.

Галерија Радио-телевизије Србије, с обзиром на концепцијску оријентацију, континуитет и квалитет програма, комуникативност са публиком, заузела је истакнуто место на галеријској и културној мапи Србије после десет година деловања.

Са жељом да негује културу слике, која је у основи телевизије као медија, Радио-телевизија Србије, на челу са тадашњим председником Управног одбора РТС-а Никшом Стипчевићем и Николом Мирковим, садашњим в.д. генералног директора РТС-а, почетком октобра 2005. године је у приземљу реновиране зграде у Таковској улици отворила репрезентативни галеријски простор изложбом Александра Томашевића и тиме започела редовну изложбену активност.

У Галерији РТС, која тежи да негује високе изложбене професионалне стандарде, континуирано се организују самосталне, групне и ауторске изложбе пре свега домаћих, али и иностраних уметника различитих генерација, стилских и медијских опредељења. Основни циљ и тежиште Галерије је излагање и подсећање на заборављене уметнике или на великане чија дела дуго нису виђена у јавности. Основно концепцијско опредељење Галерије РТС усмерено је ка провереним вредностима, ка реномираним домаћим ауторима, пре свега у домену класичног штафелајног сликарства, као и ка истраживању и афирмисању континуитета локалног културног наслеђа и традиције са савременим ликовним изразом. Два пута годишње организују се изложбе савремених уметника.

У намери да своју изложбену делатност прошири и на поље скулптуре Радио-телевизија Србије је средином 2010. године, изложбом скулптура Петра Палавичинија, отворила још један изложбено-галеријски простор. Од тада се у холу зграде у Таковској, прилагођеном за потребе излагања вајарских остварења, једанпут или двапут годишње приређују репрезентативне изложбе наших реномираних аутора: Риста Стијовића, Светислава Арсића Басаре, Сретена Стојановића.

Користећи и активирајући све расположове потенцијале Јавног сервиса за популаризацију, превасходно, националних културних вредности, Радио-телевизија Србије, од 2006. године за широку публику неколико пута годишње уприличује директне преносе отварања изложби.

Током протеклих десет година у Галерији РТС-а организоване су 53 изложбе: Петра Лубарде, Миће Поповића, Игњата Јоба, Игора Васиљева, Јована Бијелића, Лазара Возаревића, Љубице Цуце Сокић, Боре Баруха, Бете Вукановић, Стојана Ћелића, Душана Оташевића, Јована Ракиџића, Радомира Дамњановића Дамњана, и многих других. Сваку изложбу прати репрезентативан каталог. У време доделе ове престижне награде, после месец дана незапамћене посете у досадашњој пракси Галерије РТС, завршила се изложба „Ратни сликари" , а већ у уторак, 15. априла следило је отварање изложбе радова на папиру Ивана Табаковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво