Изложба слике "Крунисање Стефана Првовенчаног" аутора Небојше Ђурановића

Слика Небојше Ђурановића „Крунисање Стефана Првовенчаног" (500 x 300 цм) насликана је у част осамстогодишњице српске државности. Уметнички је доживљај тог чина, креативно виђење прошлости. Посетиоци Галерије Радио-телевизије Србије имају могућност да уживају у погледу на ово импресивно уметничко дело.

Највећа вредност средњовековне Србије, узор духовности и витештва, везује се за личност и дело најмлађег сина Стефана Немање, Растка, будућег архиепископа српског - монаха Саве.

Стефан Првовенчани, други син Стефана Немање почео је да влада Србијом као велики жупан, да би 1217. подигао државу Немањића на статус краљевине.

После стицања аутокефалности српске цркве у Никеји 1219. године, архиепископ Сава се вратио у Србију и крунисао брата Стефана Немањића по православном обреду у Манастиру Жича. Син великог жупана Стефана Немање као први крунисани краљ међу Немањићима назван је Првовенчани.

Крунисању Стефана Првовенчаног, присуствовали су - поред његове личне гарде и породице - владике и епископи које је Свети Сава хиротонисао при повратку из Никеје.
Манастир Жича, свето место, и данас, после осам векова, сведочи о једном од најзначајнијих догађаја у историји српског народа.

Сам тренутак крунисања, као стваралачки мотив, одувек је представљао велики сликарски изазов. Посебан подстрек за уметника овом приликом био је формат слике, монументалних димензија, као код славних претходника из епохе мајстора историјских композиција раног 20. века. Данас, у време постмодерне, скоро напуштен начин ликовног изражавања.

Слика „Крунисање Стефана Првовенчаног" аутора Небојше Ђурановића сведочи о славном времену, о свечаном историјском тренутку и личностима које су обележиле почетке формирања будућег државног наслеђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво