Галерија РТС, до 8. новембра 2019.

Фернандо Францис: Проширени видици

Изложба фотографија аустралијског новинара Фернанда Франциса представља одабрана дела која је снимио током последње деценије.

Током своје скоро четири деценије дуге новинарске каријере Фернандо је своје текстове обогаћивао својом фотографијом и бавио се и фоторепортажом. Објављивао је у различитим публикацијама у многим земљама света, од Европе преко Блиског истока до Аустралије. Његов фотографски опус укључује и импозантну публикацију Glimpses of the UAE о архитектури и урбаном окружењу Уједињених арапских емирата где је службовао, као и корпус фотографија са његових путовања од којих су неке изложене овде. Места која су овде представљена (урбаним) пејзажом, флором и фауном укључују пределе Аустралије, Уједињених арапских емирата и Омана, Француске, Британије и Србије. Појединачне фотографије представљају његов поглед на места, људе и дешавања. Снимљене су у пролазу, при сусрету са животом око себе, у тренутку када препознаје одређену занимљивост, фотографише је и представља публици. Његова дела код посматрача изазивају радозналост, изненађење и препознавање без обзира на то да ли је предмет фотографије свима познат или не.

Овај корпус фотографија може да се посматра као констелација слика људског универзума у свој њиховој разноликости. Он такође може да се посматра као збир логички груписаних целина међу којима се издвајају дела која бележе архитектуру и архитектонске елементе различитих поднебља, она која бележе неочекивани биљни и животињски свет страних, и познатих, предела, она која представљају портрете, и дела која бележе расположење и атмосферу.

Вероватно најупечатљивије фотографије овог корпуса су оне које искључиво бележе расположење и атмосферу и које би због свог мисаоног квалитета условно могле да се назову апстрактним или контемплативним, а које су истовремено богате дубоком осећајношћу. То су дела која представљају усамљено острво, ширину пустиње чије се пешчане дине стално мењају, нестају и поново стварају, летње вече над Београдом или величанственост громадне планине Ртањ.

Овај корпус фотографија Фернанда Франциса је и својеврсни ликовни кабинет реткости, непознатих или блиских, које свеједно доживљавамо као нове и драгоцене. Тиме и сам чин посматрања ових дела постаје драгоцен и редак тренутак.

Др Зоја Бојић

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи