Галерија РТС, од 1. августа до 5. септембра

Камен у архитектури и уметности

Шеста међународна изложба „Камен у архитектури и уметности" у Галерији РТС-а окупила је уметнике из земље и иностранства који своја уметничка дела стварају у камену и као таква је јединствена у Србији и у региону. Изложба је тематски подељена у три области: архитектура и дизајн у камену, скулптура у камену и мозаик у камену са једним циљем- промовисање камена као најстаријег и најважнијег материјала чија улога остаје непревазиђена без обзира на стално појављивање и експериментисање са новим материјалима.

Изложбу већ традиционално организује Удружење Камена Колонија - Stone Studio Association из Београда чије су основне делатности геолошка истраживања, експлоатација, заштита и рестаурација камена и изучавање и неговање старих заната који су се користили за уметничку и занатску обраду камена. Ова делатност се обавља кроз низ активности које се, од 2009. године када је удружење основано, организују са циљем промовисања камена као материјала у разним областима људске делатности.

У протеклом периоду Камена Колонија је истражила и за експлоатацију припремила два лежишта архитектонско-грађевинског камена, организовала три међународне конференције под називом „Harmony of nature and spirituality in stone", 15 стручних предавања и 30 уметничких колонија и изложби са темом употребе камена у архитектури и уметности. Чланови Удружења су учествовали као стручни консултанти или као извођачи радова на рестаурацији и реконструкцији бројних објеката који су под надзором Завода за заштиту споменика културе.

Изложба „Камен у архитектури и уметности" је ове године окупила велики број већ одавно афирмисаних вајара, мозаичара и архитеката као и бројне младе уметнике чији су радови у камену селектовани за излагање од стране Уметничког савета изложбе.

За учешће на изложби се пријавило преко 120 аутора са 150 радова, а Уметнички савет је за излагање одабрао 120 радова од 90 аутора из Србије, Црне Горе, Хрватске, Италије, Шпаније, Кине, Јапана и Перуа. 

На изложби се могу видети различити приступи и промишљања о уметности почевши од академизма,савремених и сведених форми до концептуалне уметности. Све те изразе обједињује камен као традиционални материјал који се данас, због своје тежине у обради и могућностима уметника, ретко користи.

у архитектури и уметности.

Т. Каравелић и З. Ђајић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво