Одржава се од 9. маја до 9. јуна

Жељко Тоншић - "Изнад живота и смрти"

Надахнут ренесансом и библијским мотивима, као и симболизмом и уметношћу прерафаелита, Жељко Тоншић (1954-2014) био је један од ретких посвећеника суштинског у уметности. Та бескрајна преданост исконској лепоти и самом чину стварања, окосница је постхумне ретроспективне изложбе једног од најбољих европских сликара магијског неосимболизма и фантастике, која је пред посетиоцима у Галерији РТС.

Жељко Тоншић - "Изнад живота и смрти" Жељко Тоншић - "Изнад живота и смрти"

Поставка је ретка прилика да се на једном месту виде дела овог уметника, недовољно познатог српској јавности, који је, кроз читав свој сложени сликарски опус, од реалног ка небеском - тежио парадигми идеалне жене која у себи поседује античку, ренесансну и библијску лепоту. Лепоту, као један од необјашњивих појмова, коју посматрач може само да осети и да јој се диви.

У техничком погледу, иако се овај уметник највише ослањао на Ван Ајково сликарство, вешто је спајао домете тог времена и средњег века у сопствени симболизам, а невероватну пажњу посвећивао је детаљима, тако да слике изгледају попут фотографија.

Кроз сва представљена дела овај изразити портретиста се враћа прецизности, често заборављеној у српској уметности краја 20. и почетка 21. века. Снажног, минуциозног цртежа и складног колорита, наизглед реалистична и акцентоване персоналности - она преносе причу препуну значења.

Нестварне жене наглашених дланова, чија драж и савршенство није само у фигури већ и у тајнама које носе - прате голубице као обележје светог духа, кринови као одраз чистоте и посебности, беле раде као симболи топлине и радости и бисери као носиоци женског, али и универзалног. Његове грације - често под веловима, с турбанима, ренесансним капама и цвећем или бисерјем у коси, поседују чулност која није банална, већ метафизичка.

Материјализација драгог камења, која је чест пратилац, или уоквирује лица тих женских бића, такође показује неслућене техничке могућности Жељка Тоншића. На неким од слика, те недокучиве лепотице имају крила која су знамење духовности и оног недостижног, чему тежи сваки човек.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво