Одржава се од 20. јуна до 7. јула

Умеће стакленог жара

Изложба радова Александра М. Лукића у Галерији РТС посвећена је стваралачки плодном циклусу технолошких могућности у истраживању стакла, у три различите етапе и форме израде, почев од витража – древне храмовне уметности примењене намене, до објеката и предмета световне декорације – затим, вишеслојног испитивања стакла и његових домета у смислу вајарско-уметничког обликовања различитих форми.

Умеће стакленог жара Умеће стакленог жара

И, како се то код нас најчешће догађа, радови Александра М. Лукића, најпре су фасцинирали свет, а потом, посредним путем, након што је дело овог уметника 2010. године уврштено међу радове 108 аутора из света који се баве уметничким истраживањем и применом нових технологија, према избору двоје америчких историчара уметности - Данијеле Крачун и Чарлса Мек Фадена, у раскошно штампаној публикацији Creative Glаss, Лукићевим радовима посвећене су чак 3 странице, а у конкуренцији од 600 светски познатих галерија, име нашег уметника обележено је статусом „најпопуларнији".

Нешто слично догодило се и седам година касније, након изложбе троје српских аутора, у Галерији Смитсониан Института у Вашингтону, где је Александар М. Лукић изложио 20-ак примерака накита у стаклу и позлати - и потпуно неочекивано - задивио љубитеље и ове гране примењене уметности и то у граду веома пробирљивих познавалаца израде квалитетног накита...

Укупно стваралаштво Александра М. Лукића могло би да се сврста у 10-ак различитих циклуса према намени и форми, али витраж остаје интуитивни credo за грађење нових идеја, превасходно уметничког карактера, постепено га удаљавајући од занатских вештина руковања лемилицом и калајем, приоритетних у поступку израде витража, иако је овом техником украшено три објеката православне храмовне архитектуре у Србији и Републици Српској, а неколико десетина метара у витражу, украшавају туристичке објекте у хотелима Србије и Швајцарске.

Идеја о рециклираном, па фузионисаном стаклу, утицала је на стварање предмета пуне пластике, комбиновано испреплетаних рељефа и заобљених детаља, који су помогли рађању вајарских радова - циклус под називом: Стрингс, Светосавски код, као и радови настали последњих неколико година, следећих назива: Црвено вино (1-3), Вода (1-6), Бистра вода (1-4), Света вода Дрина, Пирг (1-2)...
 
Изложба ће бити отворена до 7. јула.

Овде можете погледати/преузети лифлет изложбе  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи