Одржава се од 12. до 22. децембра 2017.

19. Бијенале керамике Београд

Посетиоци Галерије РТС ће и ове године имати јединствену прилику да уживају у креативним и маштовито израђеним радовима наших уметника, од којих је немали број њих већ заузео високо место на савременој светској сцени уникатне уметничке керамике.

19. Бијенале керамике Београд 19. Бијенале керамике Београд

Деветнаесто Бијенале керамике се као и предходних неколико година одржава у Галерији Радио - телевизије Србије, у простору у коме јасно долазе до изражаја квалитет, свежина и експресивност свих експоната и где је лако сагледати целу поставку од преко педесет радова. У време када се уметничка удружења и асоцијације,културне институције, организатори различитих уметничких фестивала и манифестација боре за опстанак својих програма у новонасталим тржишним условима на уметничкој сцени, Секција за уметност и дизајн керамике и стакла УЛУПУДС успела је да очува и успешно организује традиционалну изложбу Бијенале керамике Београд.

Бијенале керамике Београд је манифестација која се одржава скоро четири деценије и једна је од ретких изложби Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) која је опстала са својом првобитном концепцијом ,на којој се представљају уметници свих генерација, различитих ауторских рукописа, са радовима насталим у предходне две године. Поједине радове је публика имала прилику да види на самосталним и колективним поставкама које организује УЛУПУДС у својим галеријама ( Галерија СИНГИДУНУМ и Мала галерија УЛУПУДС ) и другим изложбеним просторима.

Савет 19. Бијенала керамике Београд се као организатор веома поноси што ће и ове године поставка бити скуп различитих креативних ,успешно реализованих идеја и решења .Поред монументалних композиција, зидних,подних и просторних инсталација, подједнако важно место на овогодишњој поставци заузимају керамоскулптуре ( фигурација, геометријска и лирска апстракција ) , декоративне форме и посудна керамика. Основни материјал - керамика (каменина, порцелан, мајолика,теракота... ) је на појединим експонатима оплемењен и неким другим материјалима ( стакло, метал, дрво, песак,жица, камен...). Сви радови су беспрекорно технички изведени, а високо развијена технологија и техничке могућноси савременог доба су омогућиле неким ауторима да њихови радови буду синтеза керамике и нових, модерних медија ( штампа, лед расвета... )

Хетерогеност ове изложбе је база на којој се темељи Бијенале керамике, а инвентивност, свежина идеја, позитивна стваралачка енергија, ентузијазам , слобода уметничког изражавања, истраживачки дух, креативност и машта доприносе да сви радови чине једну јединсвену импресивну целину. Припреме за јубиларно 20. Бијенале керамике ће кренути већ почетком наредне године, јер организатори желе да Јубиларна изложба буде најобимнија поставка и да се поред најновијих остварења надју и наградјени радови са предходних изложби, да изложба добије међународни карактер и да се што више ова грана примењене уметности приближи публици путем едукативних предавања, интерактивних радионица, презентација...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво