Одржава се од 9. новембра до 9. децембра 2017.

Осам деценија наслеђа ликовности

Одабрана дела из збирке ФЛУ Универзитета уметности- професори Београдског универзитета.

Прослава јубилеја 80 година Факултета ликовних уметности повод је да се јавности представи избор дела из збирке ове високошколске, уметничко-образовне институције, чији рад су обележили неки од најзначајнијих представника уметничке сцене са ових простора. За изложбу у Галерији РТС-а направљен је избор из разуђеног збирног фонда Факултета који броји више подзбирки, па се публици, овом приликом, представљају претежно дела из Збирке уметничких радова професора ФЛУ.

Иако су, готово од самог оснивања тадашње Академије ликовних уметности, постојале иницијативе за формирање збирке, о чему сведоче записници са седница Наставно-уметничког савета, званична одлука о установљењу збирке помиње се тек у годишњем извештају за школску 1959/60. годину када је „Савет подржао предлог Управе да се оснује галерија студената, а Сретен Стојановић је предложио да професори дају портрет или аутопортрет. Аутопортрете су дали Сретен Стојановић, Тома Росандић и Петар Добровић. [...] Стојановић је даровао и портрет Мила Милуновића, а Младен Србиновић портрет Јарослава Кратине".

Иако изразито хетерогеног карактера, Збирка ипак пружа могућност да се макар делимично сагледају токови којима се кретала српска уметност од четрдесетих година до данас. У овом временском периоду од оснивања тадашње Академије, њен рад су обележили аутори који су изразитом индивидуалношћу својих уметничких истраживања и реализацијом радова у различитим медијима веома често били управо носиоци прогресивних идеја / нових тенденција у уметности, које су затим преносили својим студентима, будућим колегама.
Треба имати у виду да изложени део збирке у Галерији РТС-а не представља засебну целину у оквиру изложби које су приређене као део прославе овог значајног јубилеја, али ни ван читавог корпуса изложби и публикација, приређиваних у оквиру претходних обележавања годишњице Академије.

У претходних пет година, од када је последњи пут излагана, збирка је обогаћена великим бројем дела уметника који су предавали или су део активног професорског кадра Факултета ликовних уметности, а која ће се овим поводом први пут представити публици као део колекције ФЛУ.

Тиа Кнежевић, Извод из текста објављеног у каталогу 80 година Факултета ликовних уметности

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи