Одржава се од 19. октобра до 4. новембра 2017.

Мира Чохаџић: Ухвати време

Баштина РТС представља изложбу радова истакнуте уметнице Југославије, костимографа Мирославе Мирe Чохаџић коју је њен син Гордан Маричић поклонио Редакцији за историографију 23. августа 2011. године. Oсим цртежа и других драгоцености ове вредне збирке, посетиоци изложбе у поставци ће моћи да виде и оригиналне костиме које је Мира Чохаџић стварала током деценија рада у Телевизији за неке од и данас добро познатих емисија, филмова и серија које су обележиле златно доба Телевизије Београд.

Мира Чохаџић: Ухвати време Мира Чохаџић: Ухвати време

Када је пре шест година Гордан Маричић поклонио Редакцији за историографију скице, цртеже, слике, фотографије, књиге са костимима и осталу заоставштину своје мајке Мире Чохаџић, родила се идеја да ову драгоцену баштину види и шира јавност земље. Реализацију ове идеје посетиоци Галерије РТС могу да виде у изложбеној поставци која носи назив „Ухвати време" од 19. октобра до 3. новемрба 2017.

Цртежи Мире Чохаџић, пример су праксе за студенте Примењене или Ликовне академије, а у поставци су и костими које је Мира Чохаџић урадила за телевизијске драме „Наша енглескиња", филм „Брод плови за Шангај", „Злостављање", „Недовршена симфонија", „Покондирена тиква", „Зла жена", „Корак гуске", „Под рушевинама, „Убице" затим за Фолк параду 1985, Новогодишњи програм 1995, за „Колибри- победници", „Фолк земљотрес" и костиме и маске за „Игре без граница" које је припремила Сузана Глигоријевић, руководилац службе за Примењени дизајн РТС-а.

Мирослава Мира Чохаџић-Маричић рођена је у Београду, 27. септембра 1930. године. У родном граду је матурирала (VII женска гимназија) 1948, и дипломирала на Академији примењених уметности 1957. године.

По завршетку студија ради у конфекцији Новитет у Новом Саду, као модни креатор, а затим одлази у Келн на специјализацију модног костима. По повратку постаје члан УЛУПУДС-а (биће и председник Секције сценографа и костимографа).

Године 1959. уредник је модне рубрике илустрованог часописа Спорт и свет. Сарађује у модним рубрикама многобројних листова и часописа.У децембру исте године, са Анђелком Слијепчевић а према идеји и уз помоћ Пурише Ђорђевића, креира ексклузивну колекцију вечерњих хаљина за новогодишњу ноћ.

После ове ревије, стижу позиви из позоришта, са филма и телевизије. Све до своје смрти, 9. августа 2002. године, Мира предано и неуморно ради. Аутор је костима за тридесет и две позоришне представе, бројне филмове, а на Телевизији Мира креира костиме за ТВ драме и ТВ филмове, као и серије, дечије серије - преко хиљаду емисија забавног, контакт и шоу програма.

Збирка Мире Чохаџић

Међу 15 обимних збирки Фонда поклона Редакције за историографију РТС издваја се збирка костимографа Мирославе Мире Чохаџић коју је њен син Гордан Маричић поклонио Редакцији 23. августа 2011. године.

Збирка Мире Чохаџић садржи 170 оригиналних скица костима за филм, позориште, телевизијске емисије, драмског, играног и забавног програма; преко 500 фотографија са разних снимања и мањи број породичних фотографија; хемеротека са више од 1000 исечака из штампе од 1957. до 2002; 32 књиге стручних страних издања из области костимографије и модног дизајна; лични предмети које је Чохаџић користила у раду, награде, плакете и дипломе. Богата збирка, са преко 900 јединица говори о Мири Чохаџић као уметници различитих интересовања, о стваралаштву модног дизајнера и костимографа, од 1957. до 2002. године.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво