Одржава се од 24. 11. до 26. 11. 2016.

Изложба слика и фотографија за помоћ Кошаркашком клубу „Икар“ у раду са децом са посебним потребама

После шест година рада се децом са посебним потребама, Кошаркашки клуб „Икар“ из Горњег Милановца одлучио је да прикупи хуманитарну помоћ за њих. То ће урадити кроз изложбу фотографија и уметничких дела реномираних уметника. Изложба је названа „Пружимо им руку“ или „Рад и радост у кошарци“, а заинтересовани могу да је виде у Галерији РТС-а, од 24. до 27. новембра.

Изложба слика и фотографија за помоћ Кошаркашком клубу „Икар“ у раду са децом са посебним потребама  Изложба слика и фотографија за помоћ Кошаркашком клубу „Икар“ у раду са децом са посебним потребама

Клуб „Икар“ ради са здравом децом, али је једини у Србији, можда и у Европи, који ради и са децом ометеном у развоју. Захваљујући међусобном дружењу и специфичном раду са стручњацима разних профила, клуб се издваја од осталих сличних својом методиком рада. Тим поводом је издата и запажена књига „Методика тренирања деце са посебним потребама“. Већ шест година, са 28 малишана који кроз живот не могу сами ради пет тренера: Милица Стојковић, психолог, Александра Топаловић, педагог, Минка Максимовић, физиотерапеут, Димитрије Дмитровић и Предраг Бегенишић, кошаркашки тренери. Програм у области спорта, где је кошарка средство а не циљ, подржали су Министарство омладине и спорта, Факултет за спорт и физичко васпитање БУ, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије.

Пратећи рад клуба, фотограф Саша Савовић направио је обиље фотографија које ће бити на изложби, заједно са неколико радова деце из клуба на тему „Како видим свог тренера“. Иницијативом реномираног уметника Небојше Савовића, неколико еминентних уметника поклонило је своја дела, слике и скулптуре, које ће овом приликом бити изложене и чијом ће се касније продајом омогућити побољшање услова рада клуба. Међу радовима који су поклоњени клубу, а које ће јавност имати прилику да види у Галерији РТС-а током тродневне поставке, јесу радови Милана Туцовића, Василија Доловачког, Бисеније Терешченко, Драгана Јовановића, Милана Милетића, Александра М. Лукића, Љубомира Лацковића, Небојше Савовића НЕС-а.

Само је у филмованој бајци о „кишном човеку“ могућа идеја о великодушном провиђењу које оно што одузме на једној, надокнади на другој страни. Стварност је, нажалост, другачија, лишена сентименталности и саосећања. Иако бавити се децом са посебним потребама, са малишанима који кроз живот не могу без помоћи других, захтева управо то: љубав, разумевање, познавање и посвећеност – само су исконско искуство и поштовање другачијег у традицији овог поднебља, жељу да се помогне, уобличили у готово поетску мудрост израз: божја деца.

 Овде можете погледати / преузети каталог изложбе

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара