Читај ми!

Одржана од 12.11. до 5.12.2009.

Чедомир Крстић - "Скривена снага"

У галерији РТС-а излагана су дела Чедомира Крстића, сликара високог занатског умећа, професора Факултета ликовних уметности, који је радио у духу поетског реализма доживљавајући своје стваралаштво као унутрашњу борбу на путу ка смирењу. Kолекција која је настала од 1968. до 1988. године, чува се у породици и добро репрезентује комплетан уметнички опус.

Свако његово платно изражава усхићење пред природом, човеком и предметом, и доноси атмосферу и непоновљив звук насликаног амбијента. Посебно суптилно сликарско ткање нежно као гоблен, огледа се на изложби на два предела, на портретима и темама из атељеа.

Налик свом професору, великану Недељку Гвозденовићу, Крстић је избегавао велике гестове, прејаке боје, а неговао естетику светлих и тамних маса и пробраног тона. Плава до сиве, сиво црвене, утишане сивкасто зелене.

"Честа су тумачења Крстићевог сликарства. Говори се да је то сликарство за неку недељну медитацију. Међутим, његово стваралаштво је једна велика борба за егзистенцију слике, објашњава сликарски приступ Чедомира Крстића Наталија Церовић", аутор изложбе.

Отварајући изложбу историчар уметности, Станислав - Сташа Живковић рекао је да пред собом имамо савршеног традиоциналисту, чија се дела уклапају у дух Београда. Крстић је у себи, каже Живковић, увек имао дилему "да ли ће се филозоф повући пред песником или песник пред филозофом". Његова дела су везана за природу или кроз интимистичке детаље за породицу. Успевао је и у једном и другом, рекао је Живковић.

Они који су га познавали кажу да је личност професора Крстића била у складу са стваралаштвом, тиха, лепа, деликатна. Чедомир Крстић је последњи пут имао значајну ретроспективну изложбу у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" двадесетједну годину раније.

Чедомир Крстић рођен је у Пироту 1923. године. Умро је у Београду 1988. године.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво