Читај ми!

Одржана од 4.11. до 13.12.2010.

Јован Бијелић - „Са сликарске идеје на идеју"

Ремек-дела из Народног музеја у Београду

У Галерији РТС-а представљен је избор најзначајнијих дела једног од водећих југословенских и српских сликара 20. века, Јована Бијелића, из фундуса београдског Народног музеја. Реч је о 22 уља на платну и картону насталих између 1919. и 1937. године; заступљени су предели, мртве природе, ентеријери, актови, портрети, као и аутопортрет. Аутор изложбе и каталошке студије је виши кустос Народног музеја, Љубица Миљковић. 

Јован Бијелић рођен је 1884. године у Ревенику код Босанског Петровца. Сликарство је студирао у Кракову, а усавршавао се у Паризу и у Прагу, код Влаха Буковца. Од 1919. је живео у Београду, где је био сценограф а потом и шеф сликарске радионице Народног позоришта. Такође, у свом атељеу је водио сликарску школу кроз коју су прошли многи значајни сликари. Један је од оснивача и припадник уметничких група: Група уметника, Облик, Слободни и Независни. За члана САНУ изабран је 1963. године. Умро је у Београду 1964. године.

У тексту каталога изложбе, историчарка уметности Љубица Миљковић, констатује: „Бијелић је антиципирао, предводио и пратио матичне токове сликарства у некадашњој Југославији. Развијао се од прихватања искустава симболизма, Пола Сезана и апстракције, преко експресионизма форме, новог реализма и традиционализма, до колористичког и особеног експресионизма који слути нова исходишта.

 За собом је оставио више ремек-дела и антологијских остварења. И поред мањих недостатака, Народни музеј чува најцеловитију збирку слика овог радозналог уметника-истраживача, која је и пример непогрешивог избора приликом откупљивања и прихватања поклона. Она врло добро упућује у развој стила, преокупације и стваралачка раздобља једног од најугледнијих корифеја нашег сликарства између два светска рата. Вредна је што обухвата више ремек-дела и капиталних остварења, која су незаобилазна код сваког представљања врхова српске уметности 20. века".

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.