Читај ми!

Одржана од 11.03. до 1.05.2010.

Бета Вукановић - „Баварка по пореклу, Српкиња по животу и раду"

У српској историји уметности Бета Вукановић заузима сасвим издвојено место. Рођена је у Баварској 1872. године. Сликарство је студирала у Минхену, где упознаје српског сликара Ристу Вукановића, за кога се удаје и крајем 19. века долази да живи у Београд.

Сматра се да је у српској историји уметности Бета Вукановић, уз Марка Мурата, најзначајнији и најтипичнији представник пленеризма, док је само у појединим својим делима била блиска импресионизму. Умрла је у Београду 1972. године, у стопрвој години живота.

У Галерији РТС-а су представљене 34 слике и две карикатуре Бете Вукановић, настале између 1895. и 1962. године (портрети, аутопортрети, пејсажи, ведуте, актови, ентеријери) из фундуса Музеја града Београда, Народног музеја, Историјског музеја Србије, као и из приватних колекција.

Аутор изложбе и текста у каталогу насловљеном „Баварка по пореклу, Српкиња по животу и раду", историчар уметности Никола Кусовац, закључује: „На крају, када се сагледа у целини шта је све Бета Вукановић урадила као ликовни педагог и ангажовани друштвени радник, као сликар и утемељивач многих области примењеног стваралаштва код Срба, као пионир у изради и обликовању украсних и употребних предмета, затим у области модерно схваћене илустрације, графике, графичког дизајна, а посебно запажено као кописта и карикатуриста, онда постаје разумљива и прихватљива оцена да су њеним доласком ликовни живот и култура у Србији добили нове садржаје и нове вредности у складу с потребама средине и захтевима времена".         

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.