Кисић Тепавчевић: Потребно још мало стрпљења, надам се да ћемо се навићи на вирус

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да је овог викенда уведен до сада најдужи полицијски час, али да је, са стручног аспекта, кључан и следећи викенд. Додала је да не зна тачно колико ће тада трајати полицијски час, али је истакла да се види крај и да би требало да будемо стрпљиви још мало – "броји се у данима".

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да "не можемо да пресечемо и свирамо крај", али да ћемо се навићи на вирус и да се нада да ћемо моћи да га игноришемо ако буде опстао међу нама.

Рекла је да је струка од почетка радила строго према правилима, али да је у интересу сваке државе да се што пре нормализује живот.

"У овој држави је струка заиста била питана што се тиче свих аспеката и све је иницирано на предлог струке", навела је.

Додала је да су бројеви новооболелих и даље на високом нивоу, али да се ситуација не може посматрати кроз укупне апсолутне бројеве. Напоменула је да је сада више тестирања и да је због тога повећана и вероватноћа откривања нових случајева.

Посебно је нагласила да значајан показатељ јесте проценат особа које имају асимптоматичне форме и блага испољавања у односу на оне за које су обавезни респиратори.

Објаснила је да се сада пацијенти после једног позитивног теста отпуштају на самоизолацију у трајању од две недеље у кућним условима, након чега се поново тестирају.

Како је рекла, "то је предефинисано" јер је показано да и ако неко има два негативна налаза, може и даље да буде вирусоноша.

Како ће се попуштати с мерама 

Најавила је и постепено попуштање мења, наводећи да ће најстарији моћи да шетају у одређеним терминима и да су они били најригорознији у поштовању свих мера.

"Они су били најсавеснији део популације. Успели смо да сачувамо оне који имају највећу вероватноћу компликације и зато је просечан узраст оболелих код нас нижи него у осталим земљама", нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Истакла је да ће апотеке радити до 18 часова и да постепено крећу да раде грађевински радници, занатске радње, кројачи, обућари, салони аутомобила... Критеријуми су строго дефинисани и ускоро ће бити објављен списак оних који ће моћи да раде.

Рекла је и да после 27. априла почињу да раде фризерски салони и теретане, а у недељи после те кафићи и ресторани, све уз стриктно поштовање мера и дозвољене удаљености међу посетиоцима.

Када је реч о авио-саобраћају, рекла је да се ситуација оптимално решава унутар сопствених граница и да свако отварање значи потенцијално уношење вируса с непознатог терена.

Како је навела, важиће различите мере за различите категорије грађана који долазе у нашу земљу. Неки ће вероватно ићи у карантин од 28 дана, а некад ће се прихватати ако неко има скори негативан налаз.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво