Преминуо најпознатији канадски фотограф српског порекла

Борис Спремо, најпознатији канадски фотограф српског порекла, умро је у Торонту у 81. години после пуних 60 година живота и више од 40 година рада у тој земљи.

Спремо је легендарни канадски фотограф који је за своје фотографије добио 285 награда у Канади и у свету укључујући и награду Ворлд прес фото као једини Канађанин.

Постао је и члан Канадске новинарске куће славних. Пре 20 година (1997) постао је први новинар који је примио највише канадско државно одликовање.

Спремо је као фото-репортер извештавао са ратних и конфликтних подручја (Вијетнам, Гренада, Северна Ирска, Израел, Газа и Ирак), многобројних спортских такмичења укључујући три олимпијаде (Монтреал, Калгари и Сарајево), државничких сусрета и других важних догађаја снимајући папу Павла Другог, британску краљицу Елизабету, венчање принца Чарлса и принцезе Дајане, принцезину сахрану, америчке председнике Линдона Џонсона и Џорџа Буша Старијег, Михаила Горбачова, Бориса Јељцина, Фидела Кастра, Јосипа Броза Тита и друге.

У историју канадског фото-журнализма ушле су његове фотографије канадских премијера Џона Дифенбекера и Пјера Трудоа. Прва је силуета Дифенбекера у време кад је писао мемоаре, а на другој, снимљеној у премијерском кабинету у Отави, Трудо затеже гумицу да гађа фотографа.

Спремо је фотографисао и музичке звезде међу којима и „Битлсе“ и „Ролингстоунсе“, глумце и глумице (Елизабет Тејлор, Ђина Лолобриђида), спортске асове (Мухамед Али) и друге.

Објавио је и многобројне фотографије Торонта међу којима и слике једне од највиших грађевина на свету, куле ЦН које је снимио стојећи на греди на висини од 400 метара.

„Ништа није могло да заустави Бориса Спрема да направи фотографију од милион долара“, пише у некрологу легендарном фотографу новинар Торонто стара.

Колеге, уредници и стручњаци за фотографију Бориса Спрема описују као фотографа који фотографије није снимао већ их је стварао. Објављивао их је у познатим канадским и америчким листовима и магазинима, а штампано је и неколико књига са његовим фото-радовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво