Читај ми!

Најчешћа питања

Пажљиво прочитајте одговоре на питања која нам кандидати најчешће постављају.


Да ли на овај начин могу да направим каријеру на РТС-у?

- Надамо се! Многи наши новинари, менаџери, људи који учествују у производњи програма, управо су тако почели. Нудимо Вам одличну прилику. Жеља нам је да стекнете искуство, вештину и сигурност. Тако ћете себи обезбедити посао код нас.

Могу ли да се пријавим и ако не живим у Београду?

- Можете. Уколико сте у прилици да себи обезбедите смештај у Београду током три месеца обуке (или сте, због близине места у којем живите, у могућности да свакодневно путујете), пријавите се. РТС се не обавезује да ће сносити трошкове смештаја и пута током тромесечне праксе. РТС има дописништва у многим местима у Србији, тако да посао који ћемо понудити најбољима после завршене праксе не мора да буде везан само за Београд.

Радно место за које сам заинтересован,-а није наведено ни у једном сектору на овом подсајту. Шта да радим?

- Ако верујете да имате шта да нам понудите, пријавите се. Свака пријава ће бити пажљиво прочитана и размотрена. Отворени смо за све могућности, можда нам баш Ви нудите више од онога што смо очекивали.

Могу ли да се пријавим на више од једне позиције?

- Да. Свака Ваша пријава ће бити пажљиво размотрена. Међутим, саветујемо Вам да добро размислите пре него што одаберете посао за који се пријављујете. Нама су потребни стручњаци, људи који су заинтересовани за усавршавање у оквиру своје струке. Особа која се пријављује за неколико различитих послова може да остави утисак некога ко ни за један од њих није искрено заинтересован.

Могу ли да уз радну биографију и пријаву пошаљем и неке своје идеје, предлоге и планове?

- Свакако се потрудите да кроз своју радну биографију и пропратно писмо покажете и своју личност. Ипак, предлажемо да своје планове и предлоге сачувате за разговор са стручном комисијом, најбоље ћете их презентовати кроз разговор.

Да ли је потребно да уз пријаву приложим доказ о завршеној школи, или досадашњем раду?

- Не, доказе о школовању и досадашњем раду приложићете уколико будете позвани у други круг избора.

Да ли је неопходно да имам завршен факултет?

- За неке послове јесте. Ипак, уколико сте на други начин имали прилику да усавршите своје знање, пријавите се и докажите нам то.

- Пријавите се и ако сте апсолвент или похађате мастер, специјалистичке или докторске студије. 

Ако ме позовете на три месеца пробног рада, да ли ћу бити плаћен, -а?

- Уколико будете изабрани у групу најбољих, обука коју ћете добити представља и одличну полазну тачку за оне који су тек завршили школовање, као и велико искуство за оне који су радили на другим местима. Током три месеца, имаћете прилику да радите са стручњацима у својој области, да учите од најбољих и да испитате своје могућности у професији коју сте одабрали.

Свима који буду изабрани да похађају тромесечну праксу/обуку на РТС-у, обезбедили смо месечну надокнаду за трошкове превоза и хране. У РТС-у постоји ресторан са приступачним ценама, где ћете моћи да се храните током радног дана.

Шта се дешава са мојом пријавом након што је пошаљем?

- Када примимо Вашу пријаву, бићете е-мејлом обавештени о томе. Наше службе за људске ресурсе и односе са јавношћу ће пажљиво прочитати и размотрити вашу радну биографију и пропратно писмо и уколико уђете у други круг избора, бићете позвани на разговор са стручном комисијом.

Када ћете ме обавестити о томе да ли сам прошао/прошла у други круг?

- Пријављивање траје до 15. септембра. Сачекаћемо још два дана због пријава послатих поштом, и почећемо са коначним одабиром кандидата за други круг. У зависности од броја пријављених, очекујемо да ћемо први одабир завршити у року од 10-14 дана.

Шта ме очекује ако ме позовете у други круг избора?

- Када се прави избор између овако великог броја кандидата (очекујемо око 3000 пријављених), неопходно је извршити неколико провера и обавити неколико елиминационих кругова, како бисмо били сигурни да смо заиста изабрали најбоље. Уколико е-маилом или телефоном обавестимо о томе да желимо да поразговарамо лично, очекујемо да у договорено време дођете у неку од РТС зграда како би наше стручне комисије обавиле разговор са Вама. Дођите на време, будите сконцентрисани и представите се у најбољем светлу.

На основу чега стручна комисија бира кандидате који ће бити позвани на пробни рад.

- На основу интервјуа кроз који ће се информисати о Вашој стручности, заинтересованости, психолошког профила. Са Вама ће разговарати стручњаци у области којом Ви желите да се бавите, који познају сегменте посла који Вас очекује и знају какви радници су нам потребни, људи који разумеју мисију РТС-а и вредности на које рачунамо у будућности. Провером Вашег знања, као и на основу воље и посвећености коју покажете током разговора, комисија ће проценити да ли сте особа која нам одговара за посао. Све што Вас буде интересовало, моћи ћете да питате чланове комисије током интервјуа.             

Постоје ли старосна ограничења за кандидате?

- Позив се пре свега односи на младе стручњаке (до 30 година), али ако верујете да сте нам потребни, да ваше знање и радно искуство могу да унапреде Радио-телевизију Србије, пријавите се.

Шта очекује кандидате који добију тромесечну праксу на РТС?

- Очекује их рад са стручњацима из области којом желе да се баве, мноштво пословних изазова, свакодневно усавршавање кроз рад, могућност коришћења ресурса велике медијске куће. Биће им обезбеђена и новчана надокнада. Њихов рад пратиће ментори који ће бити задужени да током обуке прате и оцењују рад кандидата. По завршетку пробног рада и обуке, најбољим кандидатима биће понуђен стални посао на РТС.

Да ли је неопходно да имам претходно радно искуство?

- Не. Претходно радно искуство на сличним пословима јесте пожељно, али није услов за пријављивање. Најбитнија нам је Ваша стручност, Ваш таленат, решеност да се посветите раду и професионалном усавршавању.

Могу ли да се пријавим ако нисам држављанин Републике Србије? (Update: 22. јул) 

Циљ РТС-а је да путем Јавног позива пронађе квалитетне младе људе којима ће понудити стално запослење. Ако нисте држављанин Републике Србије, нажалост, нисмо у могућности да Вам понудимо стални посао. Законом о условима за заснивање радног односа са страним држављанима прописани су општи и посебни услови за заснивање радног односа са страним држављанима. Општи услови односе се на услове за обављање послова за које се заснива радни однос а посебни услови су:
- страни држављанин мора имати одобрење за стално настањење односно за привремени боравак у Републици Србији и
- страни држављанин мора добити одобрење за заснивање радног односа.
Одобрење за стално настањење односно привремени боравак издаје надлежни орган унутрашњих послова а одобрење за заснивање радног односа издаје Републичка односно покрајинска организација за запошљавање (Национална служба за запошљавање).

Сва остала питања шаљите на и-мејл адресу posao@rts.rs

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво