Биг Бенд РТС и Дитер Лимбург (Dieter Limbourg) - ’’Cafe Sieste’’

Дитер Лимбург један је од водећих саксофониста Европске џез сцене и солиста реномираног Брисел џез оркестра (Brussels Jazz Orchestra). Наша публика ће имати прилику да чује оригиналне композиције и аранжмане из ’’пера’’ Дитера Лимбурга, а као и увек до сада, већи део програма ће бити премијерно изведен.

Овим концертом представљамо почетак сарадње и музичке сезоне са еминентном кућом младости, креације и уметности, Домом Омладине у Београду.

Наша жеља, амбиција и идеја, постају реалност кроз серију концерата са истакнутим иностраним уметницима, на месечном нивоу, годишњим планом сезоне, уз сарадњу и велику подршку креативног и извршног тима Дома Омладине.

Радио телевизија Србије, Музичка Продукција и Биг Бенд, у изузетном тренутку добијају партнера који препознаје уметничке вредности нашег ансамбла и који има капацитета и искуства да џез музику, као уметничку форму, подигне на виши ниво.

Посебност повезивања и будуће сарадње, улепшава чињеница да Биг Бенд РТС, следеће године прославља 70 година од оснивања.

Све наведено, као и све до сада остварено, не би било могуће без подршке извршног директора Музичке Продукције РТС, и наравно без помоћи, разумевања и уважавања генералног директора РТС-а, као и свих запослених и одговорних у функционисању редакције и оркестра.

Надамо се да је овај концерт ''одскочна даска'' у сезони успешних наступа, плодоносној сарадњи у разним сегментима везаним за џез музику и на крају, можда и најважније, на задовољство изузетне и многобројне публике.

Дитер Лимбург, рођен 1971 год., је музичар за кога се све више чује на белгијској и европској музичкој сцени. У различитим формама, са лакоћом свира различите врсте саксофона, као и друге дрвене дувачке инструменте.

Студирао је на музичком конзерваторијуму у Генту, и у Хилверсуму, са чувеним саксофонистом и педагогом Фердинандом Повелом.

Обишао је читаву европу са ритам и блуз бендом Руфуса Томаса. 1996-97 је био стални члан бенда Блу Блот, који је више пута био подршка чувеној певачици Тини Тарнер. Наступао је са многим познатим музичарима белгијске џез сцене: Тони Баувенс, Ришар Руселе, Жан-Луи Расинфос, Бруно Кастелући, Мишел Хер, Тутс Тилеманс, Жан Варлонд, и.т.д. 2001 год. фламанска радио-телевизија је изабрала Дитера Лимбурга да представља Белгију на концерту џез оркестра европске радио-дифузне уније у Амстердаму.

Тренутно је члан "Бриселс џез оркестра" који води алт саксофониста Франк Вагане. Са њима је снимио албум "The September sessions". У старом мејнстрим стилу, Дитер наступа са пијанистом Шарл Лосом, басистом Полом Дубоа, и њиховим саставом "The sweet substitutes".Такође често наступа са пост-бап секстетом "High voltage" са трубачем Ником Шеперсом. Као вођа бенда, треутно води квартет чији су чланови гитариста Ханс Ван Ост, басиста Бас Куимон, и бубњар Феликс Симтен.

број коментара 0 пошаљи коментар