О Хору РТС

Хор Радио-телевизије Србије почео је са радом 1939. године као камерни ансамбл са 18 певача којим је руководио Милан Бајшански, редовно наступајући на јавним концертима и за потребе радијског програма. Током више од од седам деценија постојања он је, уз друге ансамбле Музичке продукције радија, а потом и телевизије, значајан стуб њене музичке делатности.

Развија богату и разноврсну концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно негујући српску музичку баштину. Ансамблом су, уз значајна гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили Светолик Пашћан, Боривоје Симић, Младен Јагушт и Владимир Крањчевић. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент ансамбла је Бојан Суђић, који је своју каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором РТС. 

Хор је наступао на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио и успешне турнеје у Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Турској, Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој, Мароку, Црној Гори и Хрватској.

Осим архивирања концертних снимака чији су програми углавном наменски конципирани, хор је остварио и велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима. Током рада програмски циљеви нису се битно мењали: квалитетно (најчешће премијерно) извођење и снимање остварења домаће музике (историјске и савремене), премијерно представљање оних остварења светске уметничке баштине која до тада нису била заступљена на концертним подијумима у Србији, као и извођење монументалних вокално-инструменталних дела, најчешће у сарадњи са Симфонијским оркестром РТС-а, али и са другим реномираним симфонијским ансамблима у земљи и региону.

На овој програмској линији изградње највиших извођачких професионалних стандарда и остварења надахнутих оригиналних креација нашли су се и пројекти остварени у последњих десет година рада под уметничким руководством маестра Бојана Суђића. Осим установљавања концертних сезона и учесталијег извођења капиталних дела светске музичке баштине - барокног, класичног и романтичарског репертоара - ансамбли РТС-а су под његовим руководством задржали своје усмерење ка интерпретацији и снимању дела српских композитора, али и значајних дела руске музичке баштине - Чајковског, Рахмањинова, Гречањинова, Стравинског, Прокофјева, Свиридова, Митрополита Илариона и других.

Хор РТС је добитник најзначајнијих домаћих признања, као и награда на многим светских хорским такмичењима.

 

 

 

 

број коментара 17 пошаљи коментар
(недеља, 10. јун 2018, 20:51)
Andjela Savić [нерегистровани]

Audicija

Poštovani kada će biti audicija za prijem novih članova? Završila sam nižu osnovnu školu, i član sam KUD Lola? Molim da me obavestite.

(четвртак, 29. дец 2016, 16:05)
anonymous [нерегистровани]

Kako postati clan RTS hora?

Poštovani,
Interesuje me, da li ce biti audicije u narednoj 2017 godini, i da li postoje nekakvi preduslovi? Hvala. Srecna nova

(понедељак, 17. окт 2016, 13:49)
anonymous [нерегистровани]

audicija

Postovani,
Kada se odrzava audicija za nove clanove?
Hvala

(среда, 07. сеп 2016, 16:18)
anonymous [нерегистровани]

Audicija

Postovani,
da li ce u skorije vreme biti audicije? Hvala!

(субота, 27. јун 2015, 19:40)
anonymous [нерегистровани]

Audicija

Poštovani,
Zanima me kada će biti audicija za prijem novih članova i koji su uslovi?
Završila sam nižu muzičku školu, odsek za klavir i odsek za solo pevanje i dugogodišnji sam član hora KUD.

(понедељак, 15. јун 2015, 13:33)
anonimus 10 [нерегистровани]

važno pitanje

Poštovani,

Kada će biti audicija i koji su neophodni uslovi da bi se postalo članom hora RTS?

Unapred hvala!

(понедељак, 22. сеп 2014, 11:18)
gordana rankovic [нерегистровани]

pitanje u vezi hora

Kada ce biti audicija za nove clanove hora?Moja cerka ima sedamnaest godina i zavrsenu osnovnu skolu odsek klavir i odsek solo pevanje.

(среда, 09. јул 2014, 12:48)
anonymous5 [нерегистровани]

Audicija

Da li ce uskoro biti audicija za prijem novih clanova?
I koji su uslovi?
Hvala unapred.
Pozdrav!

(среда, 25. дец 2013, 15:35)
Ivana Sibinović [нерегистровани]

audicija

Poštovani,
kada će biti audicija za vaš hor, i gde možemo videti obaveštenje?

Unapred zahvalna,
Ivana

(среда, 16. окт 2013, 17:12)
Andrijana Filipović-Savić [нерегистровани]

Audicija za Hor RTS

Poštovani,

zanima me kada će se održati audicija za prijem novih članova?

Hvala Vam unapred na odgovoru.