Јакопо Сипари и Дарко Брлек са Симфонијским Оркестром РТС

У 80. сезони Симфонијског оркестра РТС, на другом концерту из циклуса "Премијере", 25. јануара 2018. године у Задужбини Илије М. Коларца, симфоничари ће наступити под управом италијанског диригента Јакопа Сипарија, са солистом кларинетистом Дарком Брлеком. Премијерно ће бити изведена композиција Владимира Трмчића (1983) Тринаестозвездани цвет Касиопеје, фантазија за оркестар, Веберов Концерт за кларинет у еф-молу и Бетовенова Седма симфонија.

Композитор Владимир Трмчић је носилац бројних међународних и домаћих признања за свој рад, између осталих, и Награде Града Београда за стваралаштво младих. Ради као доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Његова дела су представљена на бројним фестивалима савремене музике, и емитована на програмима радија и телевизије. Композиција Тринаестозвездани цвет Касиопеје, фантазија за оркестар је инспирисана једним стихом песме Пренуће Марка Ристића, који гласи: „Свео је тринаестозвездани цвет Касиопеје, разлистан Млечним путем дугом без престанка". Композитор је као идејно и концептуално упориште дела поставио идеју „успореног" времена којим жели да дочара „тринаест симултаних супернова у сазвежђу Касиопеје, у њиховој грандиозности, лепоти, али и застрашујуће разорној снази ослобођене енергије, космичком 'цвету' са тринаест латица најневероватнијих боја, које уништавају све пред собом, остављајући иза себе пробуђене искре живота". У споју новог и традиционалних вредности, што представља основу концепта циклуса ПРЕМИЈЕРЕ, на концерту ће бити изведена ремек дела класичне баштине, Веберов Концерт за кларинет у еф-молу у интерпретацији врсног словеначког кларинетисте Дарка Брлека и Бетовенова Седма симфонија.

Симфонијски оркестар РТС у сезони 2017/18. године обележава осам деценија постојања и континуираног рада. Са Хором РТС он представља стуб музичке делатности и производње програма радија и телевизије у Србији. Истовремено развија богату концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, промовише највише професионалне стандарде и уметничке вредности, посебно негујући српску музичку баштину. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент ансамбла је Бојан Суђић, који је своју каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором и 1989. године са Симфонијским оркестром РТС.

Диригент Јакопо Сипари (1985) добро је познат београдској публици јер је већ наступао са Симфонијским оркестром РТС, као и у Народном позоришту у Београду (Набуко, Шчелкунчик, Успавана лепотица). У овој сезони ће у националном театру дириговати Отела, Тоску, Аиду и Бал под маскама. Задивљујућа радна енергија и елеан диригента, пијанисте, композитора, певача и доктора права Јакопа Сипарија ди Паскасеролија, препознати су и овенчани наградама и признањима у раној младости. Данас је маестро Сипари диригент и уметнички директор многих културних манифестација у Италији, као и гост-диригент у Турској, Мексику, Украјини, Монголији, Румунији, Македонији, Никарагви и Грчкој.

Кларинетиста Дарко Брлек (1964) је студије завршио у Љубљани, као носилац највиших државних награда, а усавршавао се у Грацу. Као кларинетиста наступа широм света, као солиста с оркестрима и камерни музичар. Члан је камерног ансамбла Трио Лувигана. Посвећен је организацији музичког живота, директор је Љубљанског фестивала, једног од најатрактивнијих у региону, и од 1997. председник Европског савеза фестивала који окупља стотинак репрезентативних европских музичких манифестација.

број коментара 0 пошаљи коментар