Георг Фридрих Хендл: Месија

Као круну серије јубиларних концерата поводом 80. годишњице рада Хор и Симфонијски оркестар РТС и диригент Бојан Суђић 27. децембра 2017. године у Великој сали Коларчеве задужбине изводи ораторијум Месија Георга Фридриха Хендла, а као солисти ће наступити сопран Марија Митић, алт Марија Јоковић, тенор Дејан Максимилијан Врбанчич и баритон Никола Дискић.

Ораторијум који је Хендлу донео светску славу, Месија, написан је на енглеском, по либрету Чарлса Џененса, и заснован на библијским мотивима о рођењу, страдању и тријумфу Исуса. Компонован за, како је за Хендла и то време било уобичајено, двадесет четири дана, током композиторовог живота небројено је пута прерађиван и прилагођаван различитим интерпретаторима.

Током 19. века одомаћила се традиција монументалних извођења Месије, са стотинама извођача, урађене су бројне редакције (од којих је најчувенија Моцартова) како би се уважиле промене у инструментаријуму, али се данас све више враћа изворима, када је на премијери учествовало шездесетак музичара - тридесет и три у оркестру, невелики мушки и дечји хор и солисти, чији број, пошто улоге нису персонификоване, такође може да варира. Хендлова музика симболизује веру у спасење и изражава тријумф победе, она је постала симбол превладавања патње и боли. Празнична и светла, истински је израз радости и отуда прави избор да означи круну прославе значајне годишњице.

број коментара 0 пошаљи коментар