Концерт Симфонијског оркестра и Хора РТС

У серији јубиларних концерата поводом 80. годишњице рада на концерту који ће бити одржан 18. новембра 2017. године у Великој сали Коларчеве задужбине наступиће Симфонијски оркестар и Хор РТС под управом Станка Јовановића.

Биће изведен први концерт од низа посвећених премијерама дела домаћих аутора. Публика ће имати прилику да упозна две нове композиције - Фантазију за виолончело и оркестар (јеврејски триптих) Александра Вујића у интерпретацији Душана Стојановића и композицију Боже Бановића Језеро за сопран и симфонијски оркестар са Александром Јовановић као солистом. На концерту ће бити изведене и две чувене Фореове композиције - Павана оп. 50 и Реквијем оп. 48 у верзији за мешовити хор и оркестар.

Симфонијски оркестар РТС ове године обележава осам деценија постојања и континуираног рада. Са Хором РТС он представља стуб музичке делатности и производње програма радија и телевизије у Србији. Истовремено развија богату концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, промовише највише професионалне стандарде и уметничке вредности, посебно негујући српску музичку баштину. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент ансамбла је Бојан Суђић.

Станко Јовановић (1968) је дириговање дипломирао у класи Јована Шајиновића (1992) на београдској високој школи, а студирао је и клавир и удараљке. Одмах по завршеним студијама добија статус сталног хонорарног диригента у РТС, а наступа и са Оркестром Војске, Београдском филхармонијом и оркестром Балета Народног позоришта у Београду. Од 1996. је стални диригент музичке продукције РТС и са њеним ансамблима остварио је низ запажених концерата, велики број трајних снимака и три компакт диска.

број коментара 0 пошаљи коментар