Чајковски на Коларцу

У серији јубиларних концерата поводом 80. годишњице рада са Симфонијским оркестром РТС и диригентом Бојаном Суђићем 14. септембра 2017. године на Коларчевом народном универзитету наступиће пијаниста Стефан Ћирић (Београд, 1986).

Млади пијаниста је у досадашњој каријери остварио изузетне успехе. Добитник је високих признања на такмичењима у Италији, Француској, Шпанији и Белгији. Школовање је започео у Београду, а наставио у Лондону, где је дипломирао и магистрирао. Наступао је са Лондонским камерним оркестром, Бечким симфонијским оркестром, Софијском и Лондонском филхармонијом, извео рецитале у Италији, Великој Британији, Кини, Јапану и Канади.

После импресивног путовања светом музике на које је оркестар своје слушаоце повео на почетку нове сезоне на спектаклу организованом на Ташмајдану пред око 15.000 слушалаца, свој први наступ у традиционалном концертном простору симфоничари РТС посвећују стваралаштву Чајковског. Биће изведен најпопуларнији, Први клавирски концерт у бе-молу (1875), и можда најизазовније симфонијске дело Чајковског, програмска Манфред симфонија (1885) инспирисана поемом Лорда Бајрона. Њу, још од времена настанка, прате бројне контроверзе и врло различите реакције. Оно у чему су сви сагласни јесте оцена о изванредној сложености ове партитуре која од диригента и оркестра захтева максималан ангажман.

Симфонијски оркестар РТС ове године обележава осам деценија постојања и континуираног рада. Са Хором РТС он представља стуб музичке делатности и производње програма радија и телевизије у Србији. Истовремено развија богату концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, промовише највише професионалне стандарде и уметничке вредности, посебно негујући српску музичку баштину. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент ансамбла је Бојан Суђић, који је своју каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором и 1989. године са Симфонијским оркестром РТС. Данас је Бојан Суђић водеће диригентско име у Србији.

број коментара 0 пошаљи коментар