Кармина одјекнула и Калемегданом

Због великог интересовања публике, чувена сценска кантата Кармина Бурана композитора Карла Орфа, поново је изведена 10. маја. Претходно напунивши велику дворану Сава Центра 27. марта, организатори су одлучили да свим суграђанима омогуће да уживају у извођењу овог дела, овога пута на отвореном. Бесплатан концерт на Калемегдану, поводом Дана Победе, оргнизовали су Скупштина града Београда, Југоконцерт, Сава Центар, Дом омладине и Музичка продукција РТС-а.

Диригент Бојан Суђић предводио је Симфонијски оркестар и Хор РТС-а, Дечији хор, као и Хор љубитеља музике (Music Lovers). Као солисти наступали су Софија Пижурица (сопран), Марк Фаулер (тенор) и Јеспер Таубе (баритон), а као специјални гости ансамбл РЕНЕСАНС и уметнички балет Соње Лапатанов.

Према грубим проценама, на Калемегдану је те вечери било више од 10 000 људи.

Кармина Бурана, зборник са око 200 народних песама из 13. века, пронађен је почетком 19. века у једном баварском самостану. Аутори песама су били студенти, скитнице, одбегли монаси, филозофи и песници, а у њима су обрађене разноврсне теме из живота средњовековног човека: љубав, боемија, критика цркве, однос према природи...

Језичко, музичко и жанровско богатство Кармине буране инспирисало је немачког композитора Карла Орфа (1895-1982) да компонује истоимену кантату за солисте, хор и оркестар 1936. године. Двадесет пет старих текстова и мелодија које је композитор изабрао из зборника Кармина бурана, у његовој обради звуче савремено и животно, нарочито захваљујући мајсторској употреби великог оркестарског ансамбла.

Песме су тематски распоређене у три велика одсека - У рано пролеће, У крчми и Судница љубави.

 

број коментара 0 пошаљи коментар