Карерас са Симфоничарима у "Арени"

Наш национални оркестар, након наступа са великанима светске сцене, попут Монсерат Кабаје, Кири Те Канаве, оперских звезда Баљшој театра и многих других, својој богатој биографији додаће и име прослављеног тенора и хуманисте Хосе Карераса.

Велики концерт биће одржан 23. фебруара у београдској Арени.

Публика ће бити у прилици да ужива и у звуку потпуно нових инструмената, будући да ће Симфонијски оркестар по први пут наступити са комплетно обновљеним гудачким корусом. Захваљујући прошлогодишњој донацији Владе Републике Србије у износу од милион евра, стигао је први контигент гудачких инструмената врхунског квалитета израде и порекла. Тако, породица гудача богатија је инструментима чувених произвођача виолина, виола и виолончела из XVII, XIX и XX века. Иструменти потичу из Париза, Венеције, Беча, Берлина, Будимпеште, Чикага, Болоње, Напуља, Лиона и других градова.

На поменутом концерту диригује маестро Давид Хименес Карерас, рођак славног тенора.

БИОГРАФИЈА - ХОСЕ КАРЕРАС

ХОСЕ КАРЕРАС (Јоsé Carreras) заузима посебно место у свету музике.

Рођен је у Барселони, где је и студирао музику. Професионалну каријеру започео је 1970. у Гран Театре дел Лицеу у Барселони, са операма Набуко и Лукреција Борџија.

Његова веома успешна каријера представља резултат раних деби наступа на најпрестижнијим светским оперским сценама и фестивалима, укључујући миланску Скалу, њујоршку Метрополитен Оперу, као и оне у Сан Франциску, Бечу, Лондону, Минхену, Чикагу, Салцбургу, Единбургу и Верони.

Хосе Карерас сарађивао је са најугледнијим опрерским диригентима, међу којима су Херберт вон Карајан (то је била уметничка и лична сарадња која је трајала преко дванаест година и обухватала извођења у Салцбургу, Бечу и Берлину), Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Мазел, Колин Дејвис, Ђузепе Синополи, Џејмс Левин, Леонард Бернштајн и Зубин Мехта. Сарађивао је и са еминентним редитељима као што су: Франко Зефирели, Жан Пјер Понел, Ђорђо Стрелер, Луиђи Коменчини, Харолд Принс...

У његовом репертоару налази се преко шездесет опера, међу којима се издвајају: Боеми, Тоска, Дон Карло, Кармен, Моћ судбине, Пајаци, Љубавни напитак и Бал под маскама.

Паралелно са оперским активностима, одржавао је честе рецитале у најпознатијим светским халама. Његов богат репертоар обухвата преко 600 наслова најразличитијих стилова, од барока до музике данашњице.

Његова богата дискографија обухвата преко 150 снимака, 50 веома запажених целокупних опера, ораторијуме, популарне и класичне рецитале. Награђен је широм света многобројним златним и платинастим дисковима. Укупно око 60 милиона снимака Хосе Карераса продато је у целом свету.

Хосе Карерас одиграо је главне улоге у неколико опера снимљених за телевизију, биоскоп и видео.

Што се тиче његових ангажовања на филму, издвајају се два остварења: „Romanza Final", у којој тумачи лик шпанског тенора Juliana Guarre-а и „А Life Story" (Животна прича), филм о животу и уметничкој каријери самог Карераса. Филм је освојио је међународну Еми награду 1993. додељену од стране Академије наука и уметности САД-а.

Међу бројним домаћим и интернационалним наградама и признањима налазе се и Гран При Академије у Паризу; награда Luigi Illica; награда Греми 1991.; награда Sir Lawrence Olivier за улогу у опери Stiffelio чувеног театра Royal Opera House у Конвент Гардену; постао је доживотни почасни члан Бечке државне опере; почасни члан лондонске Краљевске музичке академије, примио је златну повељу Шпанског института у Њујорку; златну повељу града Беча; као и златну повељу за лепе уметности коју је устоличио краљ Шпаније; златну повељу града Барселоне; златну повељу Каталоније; награду Принца од Астурије 1991. Председник је жирија међународног конкурса "Citta di Busseto" и почасни је председник Лондонског уметничког оркестра. (The London Arts Orchestra).

Давид Хименес Карерас, диригент

 

Награде, признања и посебна звања

Хосе Карерас носилац је француске легије части; великог витешког крста Републике Италије; посебних почасти влада Баварске, Аустрије, Пољске, Камбоџе, као и титуле Амбасадор добре воље организације УНЕСKО. Године 2004. добио је од шпанске краљице Софије Златни крст за друштвену солидарност; а постао је и носилац ордена Румуније и Немачке. Добио је титулу почасног доктора на Универзитетима у Барселони, Шефилду, Москви, Камеруну, Единбургу, Букурешту,...

Почасни је члан Европског медицинског удружења, Групе за подршку оболелима од леукемије, Европске хематолошке асоцијације, као и Немачког удружења педијатара онколога и хематолога. Он је такође и почасни заштитник Европског друштва за медицинску онкологију. Добио је златну повељу Каталонског удружења за трансплантације, затим дијамантску повељу Холандске фондације и Истраживачке фондације болнице St. Boniface 1996.

Био је музички директор незаборавних Олимпијских игара одржаних 1992. године у Барселони.

Концертом 3 тенора ушао је у легенду, заједно са својим колегама Пласидом Домингом и Лучаном Паваротијем. Широм света гледало их је преко двe милијарде људи, чиме су постигли непревазиђену популарност оперске уметности.

Од 1988., као додатак професионалном ангажману, са потпуном посвећеношћу и ентузијазмом председава фондацијом за борбу против леукемије под називом "Јоsé Carreras International Leucemia Foundation", која је основана у Барселони са огранцима у САД-у, Швајцарској и Немачкој. Ова фондација тренутно за њега представља један од најзначајнијих циљева и приоритета.

Годишњи концерт на коме наступа, под називом "Јоsé Carreras Gala" - добротворна гала приредба која се уживо емитује на немачкој националној телевизији, сваке године достиже гледаност 6 милиона људи. 2006. године Карерасов хуманитарни фонд достигао је укупан износ донација од 6 милиона евра!

2001. наступио је на великом концерту на отвореном са оркестром Бечке филхармоније под диригентском палицом Зубина Мехте. Заједно са Пласидом Домингом и норвешком звездом Сисел 2002. наступао је у Москви на легендарном Божићном концерту у Гостини двору.

У фебруару 2004. обележио је 30. годишњицу свог дебија у Бечкој државној опери. Те вечери вредне памћења маестрално је извео улогу Дон Хозеа из опере "Кармен" у Зефирелијевој продукцији. Публика му је указала почаст овацијама које су трајале 35 минута! Аустријска пошта је у част те изузетне вечери одштампала колекцију маркица са Карерасовим ликом, а приход од продаје намењен је Карерасовој фондацији за борбу против леукемије. Од 2005. до 2007. Хозе Карерас је наступао на бројним запаженим концертима широм света: у Јапану, Кореји, Сингапуру, Кини, Емиратима, Русији, Немачкој, Аустрији, Италији, Енглеској, Грчкој, Шпанији, Мађарској, Скандинавији,...

Заједно са Глоријом Естефан, Квинсијем Џонсом (Qуинцy Јонес) и Ендијем Гарсијом (Андy Гарциа) наступио је 2006. на отварању нове концертне дворане у Мајамију на Флориди. Прошле године певао је химну на отварању проглашења "7 нових светских чуда" на стадиону Бенфике у Лисабону. Тај догађај приказан је у целом свету. Одржао је концерте и у оквиру престижних фестивала као што су Салцбург, Хемптон Корт, Баден Баден, и Печуј где је наступио поводом инаугурације овог мађарског града као културне престонице Европе 2010. године.

Његов нови ЦД "Belle Époque" 2007. објавила је кућа Сони БМГ, на коме се налази програм који је Хозе Карерос успешно изводио на својим концертима, попут турнеја по Немачкој или Јапану.

број коментара 0 пошаљи коментар