О Народном оркестру РТС

Народни оркестар Радио телевизије Србије је основан 1934. године, као мањи састав који је током година (под управом Д. Обреновића, В. Павловића - Царевца и Р. Јашаревића) прерастао у Велики народни оркестар. Данас је Народни оркестар под управом Владе Пановића.

Велики народни оркестар је 1981. године трансформисан у Народни оркестар РТС под управом Љубише Павковића који се на челу овог ансамбла налазио до 2010. године. Према програмским захтевима и даље ради као Велики народни оркестар РТС.

Током дугогодишњег постојања и рада, Народни оркестар РТС је остварио велики број награда и признања учествујући на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству, тако да су постали институција за српску националну музику (признање за 2007. годину од Културне заједнице града Београда «Златни беочуг»).

Народни оркестар деценијама успешно негује српско музичко-фолклорно наслеђе као и музику осталих балканских народа. Традиционално усмерен ка правим, исконским музичким и уметничким вредностима, овај реномирани оркестар састављен је од врхунских солиста и оркестарских музичара. 

Народни оркестар РТС бележи учешћа на готово свим фестивалима народне музике у Србији међу којима издвајамо: Београдски сабор, Београдско пролеће, Први глас Србије, МЕСАМ, Фестивал културе младих - Књажевац, ", Фестивал народне музике - Бања Лука, Балкан фолк фест (Фестивал народне музике балканских земаља)...

Поред тога, Народни оркестар РТС је учествовао у чувеним емисијама Радио Београда: «Село весело», «Аутобус у пола шест», «Туристичко коло», «Драговање», «Караван», и емисијама телевизије Београд: «Фолк парада», «Фолк мајстори», «Цуне и пријатељи», «Лети, лети песмо моја мила», «У гостима код оркестра», «Једна песма, једна жеља»...


У Фонотеци Радио Београда трајно су сачувани бројни снимци народних песама и игара, који представљају музичко благо непроцењиве вредности. Репертоар народног оркестра је врло разноврстан и састоји се од инструменталне и вокалне музике коју интерпретирају најреномиранији солисти.

Народни оркестар данас води Влада Пановић.

Одговорни уредник Народних редакција музичке продукције РТС и ПГП је Мерима Његомир.

Редакција Народне музике: етномузиколог Мирјана Дробац, организатор Растко Поповић.

број коментара 7 пошаљи коментар
(среда, 02. мај 2018, 11:05)
anonymous [нерегистровани]

Narodni orkestar RTS

Ono sto znam po secanju je posle Carevca kao sefa orkestra. Kasnije su bili Jasarevic, Sesic, Milosevic, Djokic, Pavkovic, Panovic... Najjaci su bili u vreme maestra Pavkovica koji je nas najbolji harmonikas svih vremena.

(среда, 02. мај 2018, 10:37)
Љубинко [нерегистровани]

Народни оркестра РТС

је овдје описан веома штуро и без помињања многих великана народне музике и врхунских инструменталиста, Ту, прије свега, мислим да је требало барем навести имена свих музичара под чијом управом је овај оркестар одушевљавао све оне који су га слушали и слушају. Рецимо, не помиње се Боки Милошевић, који је наседио Јашаревића, па Љубиша Павковић,....нисам сигуран, али мислим да је и Бане Ђокић једно вријеме био на челу оркестра....Сви они су дали велики допринос очувању наше народне музике и традиције.

(субота, 13. јан 2018, 12:19)
Sinisa [нерегистровани]

Ljubisa Pavkovic

Slazem se da VNO nikada ne treba da zaboravi svog dugogodisnjeg Sefa,maestra Ljubisu Pavkovica

(среда, 04. феб 2015, 22:23)
ivan [нерегистровани]

muzickoj redakciji

Molim muzicku redakciju da posveti paznju velikom umetniku Ljubisi Pavkovicu i da ga pozove da ponekad vodi orkestar u nekoj muzickoj emisiji.Molim vas da ispostujete ogroman broj ljudi koji podrzava umetnika kao sto je Ljubisa Pavkovic i orkestar Rts-a koji je nase blago.

(уторак, 03. мај 2011, 03:23)
zpv [нерегистровани]

()

Са посебним одушевљењем служам и гледам интерпретације овог врхунског оркестра.Нека не замери г.Влада Пановић,велики је хармоникаш и достојна замена Љубиши Павковићу,али Љубиша је оставио неизбрисив траг у раду са овим оркестром.Можда не би било лоше да музичка продукција организује један концерт на коме би као гости свирали Љубиша Паковић,Зоран Бахуцки и гитариста Љубиша.Претпостављам са су они пензионисани због година.Уједно ово би им био и својеврстан опроштај од оркестра.Нека концерт буде у Коларцу као и пуно пута до сада.

(субота, 05. мар 2011, 13:24)
anonymous [нерегистровани]

VELIKI UMETNIK

Poštovani iz redakcije narodne muzike,

O doprinosu Narodnog orkestra RTS da se sačuva srpsko muzičko nasleđe, kao i da se široj javnosti prikaže muzika ostalih balkanskih naroda, ne treba previše trošiti reči.
Svojim višedecenijskim radom, Narodni orkestar RTS je trajnim zapisima-snimcima dao nemrljiv doprinos da se za buduće naraštaje sačuva muzičko blago sa ovih prosora.
To što Narodni orkestar RTS danas jeste, velika je zasluga njegovih članova-vrhunskih
muzičara. Svakako da su tome doprineli i slavni muzičari koji su svojevremeno vodili
ovaj Orkestar.

Ali jedan od najslavnijih je svakako veliki umetnik, gospodin LJubiša Pavković, koji je
zadnjih tridesetak godina bio na čelu ovog Orkestra. Može se slobodno reći da se između
Narodnog orkestra RTS i gospodina LJubiše Pavkovića može staviti veliki znak
jednakosti, kao simbol svega što je najbolje u narodnoj muzici.

Bilo bi dobro da Redakcija narodne muzike organizuje jedan koncert narodne muzike, uz
TV prenos, koji bi uz učešće najboljih vokalnih i instrumentalnih solista, bio posvećen gospodinu LJubiši Pavkoviću, velikom umetniku.

(субота, 04. дец 2010, 13:15)
voja jagodina [нерегистровани]

podrška

uz narodni orkestar smo ostali bogati emocionalno,i ovom prilikom pozdravljam sve članove sa zeljom da ih zdravlje služi a mi da uživamo u njihovom muziciranju.