Колибри - животно дело Милице Манојловић

Милица Манојловић је пуне 44 године била васпитач и диригент овог најмлађег ансамбла Музичке продукције РТС-а. Читав живот посвећена музици и деци, створила је један од најбољих дечијих хорова у Европи.

Многе генерације расле су са песмама хора “Колибри” и уз Милицу Манојловић, која је хор основала давне 1963. године.

Милица Манојловић је дипломирала на Музичкој академији у Београду. У току студија ради у Школи за васпитаче у Новом Саду, а од 1960. године, као певач – солиста и музички сарадник у Радио Телевизији Београд.


"Дечији хор Колибри заузима посебно место у култури нашег хорског певања. Познат је јавности не само старе Југославије него и земаља Европе у којима је гостовао. Из генерације у генерацију та деца нас задивљују уживањем у певању, дајући све од себе у тумачењу песме.

Репертоар пребогат: дечје песме, народне, старе грађанске, песме из филмова, бисери уметничке световне и духовне музике.

Како је могуће 40 година одражати ансамбл певача, деце од 4 до 12 (а касније до 14 година) и развијати га до професионалних квалитета: сценско понашање, чиста интонација, јасна дикција, изражајнот интерпретације, разумевање музике као и речи текстова увек певаних на оригиналном језику, природан тон? Тајна у је у комуникацији тог харизматичног споја деце и диригента – понашање, дружење, правилан говор и певање, богате своја знања из разних области културе, односно све што подразумева духовни развој овог узраста детета.

Неизмерном енергијом и посвећеношћу деци и музици Милица Манојловић је тако радила још у време када су наше осмогодишње школе предемет музичког васпитања уводиле тек у петом разреду, а школе за основно музичко образвање нису имале забавиште (припремни разред) нити интересовања за уметнички одгој деце мале деце.

Срећна сам била да Милица постоји, то ме је чинило мање усамљеном у мом раду са најмлађом децом. Расли су сви заједно ода рада и искуства, а ту је последњих 20 година и Вера Миланковић, композитор и пијаниста, стални клавирски сарадник и аранжер. Све честитке и једној и другој.

Ово је тренутак када треба рећи да су хор Колибри животно дело Милице Манојловић."

Мирослава Лили – Петровић, професор клавира"Четрдесет година рада диригента Милице Манојловић и дечијег хора Колибри за многе од нас је време у којем смо од ране младости, преко детињства сопствене деце, доспели у већ зреле године. То је време у којем смо и сами духовно и професионално стасали, али и време на којем су се на овом нашем увек узнемиреном простору догађале локалне и шире историјске промене.

У тим драматичним , смутним збивањима у последњој деценији 20. века, ни уметност није остајала без последица, а многе наше професионалне институције и појединци попуштали су и отискивали се у воде површног, тривијалног али материјално корисног.

Милица Манојловић и Колибри нису попуштали.

Уметност су градили на негованим, љубављу испуњеним међуљудским односима, на дисциплинованом и озбиљном раду.
Дубока оданост једноставној, а великој уметности природног певања, исказаног у разумевању текста, прецизном изговору, чистој интонацији, логичном фразирању, јасном тумачењу композиција и искреном обраћању слушаоцима, била је и остала звезда водиља ове изузетне жене музичара. Још као млада, Mилица се храбро упустила у авантуру да најмлађима бриближи чисту, танану лепоту музичке уметности.

Пуних четрдесет година истрајавала је на том путу васпитавајући генерације будућих певача, слушалаца и просвећених љубитеља музике.

Мало ко је, у тешким данима кроз које смо пролазили, могао да нас тако снажно и емотивно покрене и испуни радошћу и оптимизмом, као што су то чинили, а срећом и данас чине, малени Колибри својим нежним дечијим гласовима, складно уклопљеним у звуке јединствене лепоте, испуњавајући нас топлином, спокојством и оптимизмом који су нам као хлеб насушни потребни."

Даница Петровић, музиколог

број коментара 13 пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2014, 12:19)
Muzička produkcija RTS-a [нерегистровани]

Prijem dece u hor Kolibri

Auducije za prijem novih članova u hor Kolibri će se održati u maju ili junu 2014. godine. RTS će blagovremeno objaviti tačan datum i mesto održavanja audicije.

(уторак, 04. јун 2013, 23:45)
anonymous [нерегистровани]

Nova audicija

Molim vas napisite mi da li ce ove godine biti audicije za Kolibri? Prosle godine je bila bas pocetkom juna. Hvala unapred.

(недеља, 03. јун 2012, 09:25)
anonymous [нерегистровани]

Audicija za hor

Molim Vas da mi kažete kako da dođem do snimka emitovanog danas, u jutarnjem programu za audiciju za "Kolibri"?

(четвртак, 03. феб 2011, 09:57)
Wlada [нерегистровани]

DVD Kolibri

Treba mi DVD Kolibri, ne mogu da se setim od koje godine. Ove slike gore su bas sa njega. Secam se da je imao zuti omot. Moja cerkice su ga kao male slusale po ceo dan i znju sve pesme napamet. I dan danas, posle nekoliko godina, stalno me mole da im nabavim. Nisam iz Beograda, pa ne znam kako da ga kupim. Ne pitam koliko kosta. Radost moje dece nema cenu.
Vlada drvladav@yahoo.com

(недеља, 03. окт 2010, 10:49)
anonymous [нерегистровани]

Kako se pravilno kaze?

Ja sam u dilemi, mozda neko moze da pomogne,
da li se kaze slusati KOLIBRE ili KOLIBRIJE?

(петак, 01. окт 2010, 11:43)
anonymous [нерегистровани]

Аудиција за хор Колибри и Дечији хор РТС

Аудиција за хор Колибри и Дечији хор РТС

Поштовани родитељи и децо са задовољством вас обавештавамо да ће се одржати аудиција за пријем нових чланова хора Колибри и Дечијег хора РТС 16. и 17. октобра.

Попуните пријавне формуларе и пошаљите нам на адресе kolibri@rts.rs или decijihor@rts.rs .

О тачном времену одржавања аудиције бићете накнадно обавештени.

Уколико нисте у могућности да пријаву попуните путем е-мејла то можете учинити у Радио Београду (Хиландарска 2) или Радио-телевизији Србије (Таковска 10).

Рок за пријаве је 11. октобар 2010. године.

(четвртак, 29. јул 2010, 19:20)
Tijana [нерегистровани]

KOLIBRI

Postovani,
Da li mi mozete reci kako da upisem dete u Kolibre i sa koliko godina primate decu? rastelll@nadlanu.com

(уторак, 06. апр 2010, 21:26)
anonymous [нерегистровани]

"staromodni smo"

moje dete vaspitavam na neprolaznim vrednostima, imamo 3 dvd-a sa sedmoricom mladih, i jedan sa obradom naših starih narodnih pesama .

uz to imamo "Na slovo na slovo"

Dve besmrtne osobe za mene su Milica Manojlović i Duško Radović . Drago mi je da se i mojoj maleckoj to sviđa.


(понедељак, 08. мар 2010, 20:22)
naset fazlić [нерегистровани]

pjesma


Poštovan gospodo,

u prilici smo da vam pošaljemo jednu pjesmu, te ukoliko bi bila interesantna za muziku izvedbu hora bilo bi nam drago.

Pjesmu Golub I Golubica je napisala Selma Fazlić iz Tuzle, rodj. 1990 godine, a do sada je izdala dvije knjige pjesme, jednu već sa 15 godina, a knjigu je štampala Birografika Subotica 2004 godine.

Pjesma Golub I Golubica, je editovana u knjizi, 2004 godine.

Kontakt telefon 00387 61 164 544, kontakt email naset.naset@yahoo.com.

S poštovanjem.

GOLUB I GOLUBICA

Na krovu moga komšije,
Skoro svakog dana,
Sastaju se golub sivi,
I bijela golubica mala.

Cvrkuću tamo,
Od zore do mračka,
I primaju pozdrav,
Od sunčevog zračka.

I kada se kući vrate,
U toplo gnijezdo svoje,
Sanjaće jedno srce,
I u srcu njih dvoje.

(уторак, 21. јул 2009, 18:53)
Mijaljevic Dragan [нерегистровани]

Za hor Kolibri

Treba vise decjih muzickih emisija
posto smo preplavljeni igricama,crtanim filmovima punim nasiljem.

Vise emisija kao sto smo mi nekada imali:
Kocka,kocka,kockica onda kolaricu panicu,
na slovo na slovo,Nedeljni zabavnik,Poletarac,
Kolibri,Neven.