Наше возачке дозволе у Италији

Међудржавни договор о признавању возачких дозвола између Србије и Италије још увек није постигнут. За Италију су још увек потребне међународне возачке дозволе. Они који у овој земљи бораве дуже од шест месеци у обавези су да поново полажу возачки испит.

Јасмина, гледатељка Сателитског програма РТС-а из Италије недавно је поставила питање које се понавља уназад две до три године: „Када ће почети да важе наше возачке дозволе у Италији? Уз питање је стигла и напомена да није једноставно полагати поново возачки испит у после 15 година и то у иностранству. Раније смо одговор тражили у надлежним министарствима, као и у одељењу за међународну сарадњу АМСС-а. Исто смо поновили и сада. Одговор је, као и пре две године, стигао из АМСС-а.

„Наша возачка дозвола или наша међународна возачка дозвола важи до 6 месеци. После тога треба да се повинујете прописима који важе у тим земљама, тј. да полажете возачки испит и добијете дозволу земље у којој се налазите. Претпостављамо да ће се тај проблем решити када наша дозвола буде по прописима ЕУ и да ће то онда бити јединствени образац који ће важити како у земљама Еу тако и у Србији", рекла је раније Зорица Билибајкић из Ауто - мото савеза Србије и додала да је на властима да тај проблем у наредном периоду реше.

У међувремену смо сазнали да нови образац возачке дозволе из Србије може привремено бити од користи у неким земљама ЕУ, али не и у Италији.

„По информацијама којима у овом тренутку располажемо тај договор са Италијом још увек није постигнут. Није нам познато којом динамиком се крећу договори, јер се они дешавају на нивоу држава. Дакле, за Италију су још увек неопходне међународне дозволе. У неким земљама ЕУ, нпр. у Аустрији сви који имају нови образац наше возачке дозволе могу да возе без међународне дозволе. Међутим, уколико је у питању дужи боравак у земљама ЕУ, поступа се у складу са прописима сваке појединачне земље, односно постоји обавеза да се наша национална или међународна дозвола замене дозволом предметне земље по прописима који су тамо на снази", додала је Зорица Билибајкић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво