Читај ми!

Екстериторијалност проблем Скупштине

Да ли је Скупштина дијаспоре и Срба у региону протоколарно или делотворно представничко тело, основно је питање постављено гостима у емисији "Тема Србије на вези". Поднети су предлози за промену пословника, а екстериторијалност је идентификована као један од основних проблема у функционисању Скупштине.

У сусрет усвајању Акционог плана за спровођење Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, коју је Влада Србије усвојила 21. јануара 2011. године, и у току годишњег заседања Скупштине дијаспоре, у емисији Тема Србије на вези гости су били Миодраг Јакшић, државни секретар у Министарству дијаспоре, Милисав Алексић, потпредседник Скупштине дијаспоре и делегат из Француске, Виолета Бракус, потпредседник Скупштине дијсапоре и Срба у региону и делегат из Швајцарске, и Љубомир Алексов, делегат Скупштине из Мађарске и председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској.

"Добили смо врло квалитетне предлоге за спровођење Стратегије очувања и јачања односа матице и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, квалитетне предлоге за акциони план који ће нам користити у спровођењу ове Стратегије", изјавио је Миодраг Јакшић, државни секретар у Министарству дијаспоре у емисији Тема Србије на вези.

Делегати Скупштине дијаспоре и Срба у региону су усвојили рок од 60 дана да након предлога свих министарстава у Влади Србије који су дати на акциони план, доставе накнадно своје предлоге.

"Укључили смо легитимне представнике дијаспоре у званичан живот ове државе. Желимо да политичку сагласност и вољу државног врха Србије артикулишемо тако да наша дијаспора од тога има користи, да афирмишемо 45 делегата да могу уз потпуну подршку матице у својим срединама, у земљама у којима живе, да представљају Србију и да буду нека врста амбасадора Србије".

Јакшић је рекао и да "све што је ново не може да буде идеално од старта", и нагласио да се траже решења за побољшање пословника, комуникације и свега онога што је битно да би Скупштина дијаспоре и Срба у региону опстала.

"Ми као делегати желимо да скупштина не буде протоколарно, већ делотворно представничко тело", изјавила је у емисији Виолета Бракус из Швајцарске, потпредседник Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Имајући у виду специфичност те скупштине, Бракус је истакла да је основни проблем екстериторијално деловање, односно гласање ван скупштинског заседања.

"Поднели смо одређене предлоге за промену пословника, јер желимо да уведемо нови начин одлучивања, уколико је то правно дозвољено. Уколико не можемо да добијемо могућност да гласамо за одређене акције без обзира ког типа, културног, хуманитарног, образовног... када смо екстериторијални, онда се доводи у питање делотворност и опстанак саме скупштине. Ми не можемо одлучивати само једном годишње", закључила је Виолета Бракус.

Бракус је истакла иницијативу да се од 5 до 8 представника српске дијаспоре и Срба у региону нађе у званичном сазиву републичке скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво