Читај ми!

Деца из дијаспоре у Неготину

Неготин је био домаћин деци из дијаспоре за коју су биле организоване бројне радионице.

Потписивањем уговора о спонзорству између Општине Неготин и Савеза атлетских талената Србије, омогућено је да деца из расејања буду гости Неготина, од 25.јуна до 3. јула.  

Шездесетак малишана допутовало је у Неготин из Мађарске, Македоније, Републике Српске, Румуније, Русије, Хрватске и Данске док су Србију представљала деца са Косова и Метохије.

Деца су била смештена у Дому ученика Пољопривредне школе, где су, поред бројних образовних радионица из матерњег језика, историје, географије и веронауке, могли да посећују и учествују у свакодневном раду на пољопривредним и сточарским добрима школе.

Програм кампа подразумевао је атлетске радионице, посете Хидро-електрани "Ђердап", манастирима Буково и Вратни, неготинским музејима и вожњу бродом по Дунаву. Свако послеподне организоване су презентације земаља у којима живе.

Представиле су се екипе Косова и Метохије, а ученици школе из Звечана подсетили су на песме са тог поднебља. Марија, Ива, Оли, Филип и Ангел представили су родно Скопље. Москву су представили Милица, Василије и друга деца, која су, обучена у руске народне ношње, дочекивала госте. Будипешту су нам дочарали ђаци Гимназије „Доситеј Обрадовић"из Темишвара. Скопљанка Ива Недељковић у кампу је прославила свој рођендан уз музику и торту. Валентин Пушкаш из Суботице је први пут у кампу, а Милица Марковић из Београда ветеран кампа, иако има шеснаест година. Мина Ивановић је са своје тек напуњене две године била најмлађи учесник кампа.

Пале су проглашене за најупешнијег организатора Кроса РТС-а у дијаспори. Додели диплома су присуствовали помоћник министра просвете и науке Зоран Костић, Влајко Ђорђевић, градоначелник Неготина, Милан Уруковић, председник Скупштине општине и привредник Зоран Жунић, чија је фирма генерални спонзор Кроса РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара