Читај ми!

Српски – изборни језик у Јужној Африци

Неопходна документација за акредитацију школе на српском језику, стиже у Јужну Африку, потврдила је, гостујући у емисији "Србија на вези", Весна Фила, помоћница министра за просвету задужена за развој образовања и међународну сарадњу.

Срби у Јужној Африци су две године чекали на неопходну документацију која им је потребна за регистарцију школе, која сада, само у Јоханесбургу, окупља преко 60 ђака. Програм за дијаспору РТС-а  и емисија Србија на вези истраживала је овај  проблем.

"Министарство просвете Јужне Африке спремно је да нашу школу на српском језику Св. Сава, региструје најкасније у року од месец дана уколико неопходни папири стигну из Србије", рекла је између осталог Виолета Павловић Мариновић, професорка српског језика и наставник разредне наставе у Јоханесбургу.

Подршку ђацима, родитељима и професорки дао је и Горан Вујичић, амбасадор републике Србије у Преторији. У телефонском укључењу из Преторије, између осталог, Вујичић је истакао изузетну сарадњу са целокупном српском дијаспором у Јужној Африци, као јединственој заједници Срба у овом делу света. Акценат је ставио на регистрацију школе Св. Сава у Јоханесбургу и похвалио изузетно залагање Виолете Павловић Мариновић, која је како је навео "можда и најзаслужнија што се српски језик учи у Африци".

У међувремену, у Министрству просвете Јужне Африке, на лични позив Енџи Моцека, министарке за основно образовање, састали су се Виолета Павловић Мариновић и амбасадор Вујичић. Разговарали су са др Луисом Крилом, главним саветником у министарству задуженим за језике на нивоу градова Јужне Африке, који је изразио интересовање за сарадњу са Србијом на националном нивоу.

Позитивни одговори стигли су са свих страна, тако да ће српски језик ускоро бити део званичног образовног програма Јужне Африке као изборни предмет за српску децу рођену у Јужној Африци, и као матерњи за децу емиграната из Србије и бивших југословенских република.

После скоро две године из Министарства просвете Републике Србије стигле су добре вести. Весна Фила, помоћник министра просвете задужена за развој образовања и међународну сарадњу, гостујући у емисији Србија на вези, рекла је да је сва документација, на коју се тако дуго чекало, коначно послата српској амбасади у Преторији и додала да ће све допунске школе на српском језику до почетка наредне школске године добити електронске уџбенике као врло драгоцено средство за рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи