Јапанска прича Мишка Плавог

О личном разумевању јапанске културе у „Србији на вези“ говорио Мишко Петровић Плави, који је у овој земљи са прекидима провео читаву деценију. Од плочника до престижних до дворана, ову исповест забележила је Лидија Радуловић.

Мишко Петровић - Плави рођен је у Гучи, а Јапан је освојио хармоником. "Без часа музичке школе, вежбањем, вежбањем и вежбањем", записао је Мишко у својој новој књизи „Планета Јапан". Она на лежеран и духовит начин описује људе, обичаје, концерте које је Плави одржао и јапанске градове у којима је боравио.

Почео је у Осаки - на тргу на коме се укрштају три метро станице, где је први пут и развукао хармонику. Вежбао је улично свирање и имао велику трему јер, како каже, "на улици или јеси - или ниси".

„Пробити се на јапанско тржиште, исто је и као градити Кинески зид", каже Мишко Плави.

На улици је почео да зарађује, а онда су кренуле свирке у џез клубовима и престижним дворанама. Преко 150 његових концерата на којима је публика добро уздрмана - једни су плакали, други га називали чаробњаком који свира са 12 прстију, трећи говорили да им даје снагу за живот. Јапански медији писали су да је Мишко, по умећу, један од петорице најбољих хармоникаша света.

Мишко каже да му је Јапан дао визију како треба да изгледа савремени свет, како је могуће живети на малом простору са јако пуно људи, а да притом нико не угрожава ничија права. У књизи „Планета Јапан" пише о чаробним јапанским речима: „опростите", „извините", „хвала", о три јапанска с: сумо, саке (нешто између вина и ракије), и суши. У Јапану ће крајем године свирати хуманитарне концерте. Његов последњи албум носи назив "Ливе ин Јапан".

"Свирам свој пркос, своју наду, своју тугу, своју бол, срећу, понос, свирам ово одакле сам ", каже Мишко.

Мишко Плави је својевремено учествовао у стварању "Новог Таласа". Каријеру је започео у бенду "Д-Бојс" као гитариста, басиста и аранжер. Са "Пилотима" је био од 1986. до 1997. године, као гитариста, басиста, клавијатуриста, али и као сниматељ, аранжер и продуцент. Као басиста наступао је са групом "ЕКВ", на промо турнеји албума "Дум Дум".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи